Hrvatski Dan pobjede i domovinske zahvalnosti u Srbiji proglašen Danom sjećanja na stradale Srbe

Foto: Hina

VLADE Srbije i Republike Srpske odlučile su u petak na zajedničkoj sjednici u Beogradu da ubuduće 5. kolovoza obilježavaju kao Dan sjećanja na stradale i prognane Srbe.

Srbijanski premijer Aleksandar Vučić istaknuo je na tiskovnoj konferenciji da će se taj datum zajednički obilježavati kao i Vidovdan, 8. lipnja, te Dan proboja logoraša iz ustaškog logora u Jasenovcu.

Istaknuvši da Srbija poštuje integritet BiH Vučić je naveo kako je u skladu sa Sporazumom o specijalnim vezama spremna pružiti oslonac Republici Srpskoj ako iz bilo kojeg razloga bude imala problema i poručio da će Beograd pomoći financijski RS ako se to pokaže neophodnim.

Nakon sjednice dviju vlada potpisan je i Memorandum o suradnji u području prometa i prometne infrastrukture te nekoliko protokola o građevinarstvu i prostornom planiranju.

Vučić je rekao da je na sjednici bilo riječi o unaprjeđenju odnosa Srbije i RS i najavio da će sljedeća zajednička sjednica dviju vlada biti održana u Bratuncu, na istoku ovog entiteta Bosne i Hercegovine.

Hrvatska 5. kolovoza slavi Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja. Na taj je datum 1995. godine Hrvatska vojska oslobodila okupirani grad Knin u vojno-redarstvenoj operaciji Oluja. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.