Hrvatska židovskoj zajednici predaje 25 milijuna kuna vrijedno zemljište i zgradu u centru Zagreba

Foto: zoz.hr

HRVATSKA će židovskoj zajednici predati zemljište i zgradu u Zagrebu čija je ukupna vrijednost oko 25 milijuna kuna, javlja Times of Israel.

Zajednica će kao naknadu za imovinu oduzetu tijekom Drugog svjetskog rata od Vlade dobiti šesterokatnicu i pripadajuće zemljište u centru grada.

Nacističke vlasti su za vrijeme rata konfiscirale lokalnu zgradu Židovskog pogrebnog društva, koju su kasnije nacionalizirali komunisti.

"Ovo je dugo očekivan, ali važan prvi korak u rješavanju nasljeđa Holokausta u Hrvatskoj i osiguravanju kontinuirane revitalizacije židovske zajednice u demokratskoj naciji," piše u priopćenju Daniela Mariaschina koji rukovodi Svjetskom židovskom organizacijom za povrat imovine (WJRO). 

Šef operacija organizacije Gideon Taylor također je pozdravio odluku. "Mi od Vlade tražimo da nastavi graditi odnose na temelju ove pozitivne akcije vračajući privatnu ili imovinu za koju nema nasljednika židovskoj zajednici."

Hrvatska židovska zajednica je na temelju Zakona o povratu imovine iz 1996. godine podnijela 135 zahtjeva za povrat komunalne imovine.

Prije drugog svjetskog rata u Hrvatskoj je živjelo oko 25,000 Židova, rat je preživjelo njih 6000, a danas ih u Hrvatskoj ima oko 2000, pište Times of Israel.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.