Hrvatska na 62. mjestu po Indeksu percepcije korupcije, daleko smo od prosjeka Europske unije

Foto: Arhiva

NA NAJNOVIJOJ ljestvici Indeksa percepcije korupcije koji je danas predstavio Transparency International Hrvatska, Hrvatska je zauzela 62. mjesto od 176 zemalja.

Kao i prošle godine, Hrvatska je ocijenjena jednakom ocjenom kao i Slovačka. Na ljestvici od 0, koja označava potpunu korupciju, do 100, bez korupcije, ocijenjeni smo ocjenom 46. Daleko je to od prosjeka Europske unije koji iznosi 63,6, no lošije od nas ipak su ocijenjene Rumunjska, Italija, Bugarska i Grčka.

Što se regije tiče, tu smo pri vrhu. Bolja od nas je, primjerice, Slovenija koja je ocijenjena ocjenom 61. Na samom vrhu su tradicionalno skandinavske zemlje i to redom Danska, Finska i Švedska, a najkorumpiraniji su Afganistan, Sjeverna Koreja i Somalija.

Iako se od ove godine Indeks percepcije korupcije izračunava po novoj metodologiji i usporedbe nisu zahvalni, ipak iz Transparency Internationala poručuju da smo tu negdje u odnosu na prošlu godinu. Statistike radi, 2011. godinu završili smo na 66. mjestu od 183 zemlje.

Indeks percepcije korupcije počeo se provoditi 1995. godine i kao "antikorupcijski" alat utječe na podizanje svijesti o problemu korupcije na globalnoj razini - koje potiče vlasti na poboljšanje i borbu protiv korupcije u javnim institucijama te omogućuje širi nacionalni kontekst za daljnju analizu korupcije.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.