Hrvatska liječnička komora: U KBC-u Zagreb vrši se političko kadroviranje

Foto: FAH

IZ HRVATSKE liječničke komore danas su oštro reagirali na poništenje pojedinih natječaja za pročelnike zavoda i predstojnike klinika na KBC-u Zagreb izrazivši sumnju u političko kadroviranje, no iz Uprave KBC-a poručuju da su razlozi isključivo proceduralne prirode, te da su postupili po odluci Ministarstva zdravlja.

Neposredan povod za reakciju Komore bilo je poništenje javnog natječaja za pročelnika Zavoda za gastroenterologiju I hepatologiju, mjesto za koje su se kandidirali SDP-ov saborski zastupnik Rajko Ostojić i predsjednik Hrvatskog liječničkog zbora Željko Krznarić.

Poništenja javnih natječaja bez valjanog objašnjenja

"Hrvatskoj liječničkoj komori ovih dana javljaju se mnogi članovi s KBC-a Zagreb, uznemireni događajima oko izbora predstojnika klinika i pročelnika zavoda KBC-a Zagreb. Poništenja javnih natječaja bez valjanih obrazloženja, postavlja opravdanu sumnju u političko kadroviranje, kojem ne bi smjelo biti mjesta u struci", izjavio je Hini predsjednik Komore Trpimir Goluža.

Komora se, ističe, "apsolutno protivi politizaciji struke i traži od nadležnih i odgovornih, da očuvaju dignitet struke te da se svi natječaji provedu sukladno zakonima i pravilima struke bez političkih zakulisnih igara".

Dobro obaviješteni izvori kažu da je Željko Krznarić tijekom procedure izbora pred Ostojićem imao jasnu prednost osvojivši četiri od pet glasova članova izbornog povjerenstva.

"Jako mi je žao i pomalo sam razočaran što nisam konačno izabran, nakon što su navodno svi pokazatelji išli meni u prilog te mi je javno čestitano kao novom pročelniku Zavoda", izjavio je Hini Krznarić te dodao da je legalist i poštuje procedure koje se provode u izbornom postupku.


Novi natječaj uskoro

Kaže i da se Hrvatski liječnički zbor, na čijem je čelu, neće miješati u cijeli slučaj, ali su načelno protiv miješanja politike u struku.

Sanacijski upravitelj KBC-a Zagreb Hrvoje Vrčić objašnjava da je natječaj poništilo Ministarstvo zdravlja "zbog moguće pogreške u proceduri". Postupili smo po dopisu Ministarstva, koji je objavljen i u Narodnim novinama. Imamo vrlo transparentan način izbora i treba ga ponoviti ako nije ispoštovan. Ja tu apsolutno ne vidim nikakvu politiku, a novi natječaj bit će vrlo skoro raspisan, poručuje Vrčić.

U međuvremenu dok se ne raspiše novi natječaj, na dužnost v.d. pročelnika izabran je Nadan Rustemović, za kojega izvori s Rebra kažu da je blizak Rajku Ostojiću.

Upitani za komentar, u Ministarstvu zdravlja pak kažu da oni ne kadroviraju po odjelima bolnica i ne mogu se uplitati u kadrovske odluke njihovih uprava.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.