"Hrvatska javnost treba znati tko je stvarao vlastitu imovinu na teret državnog proračuna i na teret radnika"

POSLJEDNJEG dana srpnja Ministarstvo financija će objaviti listu većih poreznih dužnika, u javnosti već prozvanoj 'stup srama'. Na njoj bi se trebalo naći gotovo 130 tisuća imena tvrtki, obrta, ali i građana.

"Objave će ići po osnovi toga koji se porez ne plaća, ali tu je prijedlog da ne ulazimo u kompletne objave već samo za pravne osobe ako su dugovi iznad 100 tisuća kuna, za fizičke osobe koje obavljaju djelatnost 50 tisuće i za građane kao porezne obveznike 10 tisuća kuna", najavio je ranije ministar financija Slavko Linić.

Danas tek poruka iz Porezne uprave i Ministarstva - listu ćemo komentirati kada postane službena, dakle sutra. No lista je već našla put do medija, a na njoj brojna zvuča imena: Tempo s gotovo 300 milijuna kuna duga, HRT , Pan-papirna industrija, Varteks, Industrogradnja, Tvornica električnih žarulja, Konstruktor - inženjering, Rukometni klub Zagreb...

Objavu službene liste pozdravljaju u Udruzi poslodavaca, jer će ona pokazati tko i iz kojih razloga ne plaća i što se može učiniti.

"Kako im pomoći ako je to moguće ili ih treba odvesti u stečaj i to što prije ako je to moguće. Treba odvojiti one tvrtke koje su u nemogućnosti plaćanje poreza iz objektivnih, poslovnih razloga od onih koji to nisu. Tu će također biti prilika da se odvoje pravi poslodavci od onih krivih", kazao je Media servisu glavni direktor HUP-a Davor Majetić.

I u Obrtničkoj komori pozdravljaju ideju objave liste poreznih dužnika, no predsjednik HOK-a Dragutin Ranogajec napominje kako bi trebali biti i jasni razlozi zašto je netko dužan.

"U načelu podržavamo da hrvatska javnost zna tko je stvarao vlastitu imovinu na teret državnog proračuna i na teret radnika, ali isto tako ne bismo željeli da na toj listi budu i obrtnici koji nisu svojom krivicom platili PDV ili doprinose jer im tvrtke, posebno one u vlasništvu države, nisu platila račune", istaknuo je Ranogajec.

Dug preko 51 milijardu kuna!

Tri tisuće pravnih osoba dužno je čak 15 milijarda kuna. Ukupan dug nastao u 20 godina premašuje 51 milijardu. Dužno je 16 tisuća tvrtki, 31 tisuća obrtnika te čak 85 tisuća građana. Među potonjima su i osobe s estrade. Porezna je zabilježila nesrazmjer i lampica se upalila. Neki su uspjeli dokazati otkud im novac, neki su se žalili, treći pak najavljuju tužbe. U 56 slučajeva Porezna je, pomno češljajući, u pola godine otkrila 143 milijuna kuna više novca od prijavljenih prihoda, stoga državi valja dati njenih 60-ak milijuna. Dužnici su dosad uplatili 14 milijuna kuna. Vladina poruka je jasna - porez se mora plaćati, a na stupu srama dužnici će završiti zbog svih onih građana i tvrtki koji uredno podmiruju svoje obveze. Vlada se nada da će barem jedan dio od 51 milijarde kuna duga uspjeti i naplatiti.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.