"Hrvatska bi za 50-ak godina trebala biti neovisna što se tiče izvora prirodnog plina"

Foto: Damjan Tadić/Cropix

"DIO smo iste regije - Jugoistočne Europe, dijelimo zajedničke interese, ali i odgovornost", istaknula je nakon sastanka s ministrom vanjskih poslova Helenske Republike Dimitrisom Avramopoulosom, prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova, Vesna Pusić. Na susretu je bilo riječi o unapređivanju odnosa unutar regije, kao i o konkretnim ekonomskim interesima i projektima kao što je jadransko-jonska cestovna infrastruktura, odnosno plinovod koji bi vodio od Azerbajdžana preko Grčke u Italiju, a čiji bi jedan krak mogao ići kroz područje Hrvatske.

"Hrvatska bi, temeljem ovog projekta, kroz pedeset godina trebala biti neovisna što se tiče izvora prirodnog plina. To je velika stvar za napredak vaše zemlje", rekao je Avramopoulos. Ministrica Pusić složila se da Hrvatska treba biti dio grupe zemalja koja podržava Transjadranski plinovod, ali i naglasila da sve ovisi o konsolidaciji kriterija i odluci koja će se o projektu donijeti u lipnju. "Vrlo smo zainteresirani za projekt i razgovaramo sa svim zemljama. Drago mi je da smo dobili podršku Grčke, koja je jedna od ključnih zemalja na pravcu", zaključila je ministrica.

Na pitanje šteti li vizni sustav turizmu zemalja kao što su Hrvatska i Grčka, grčki je ministar naglasio kako schengenski sporazum mora postati fleksibilniji. "Našli smo neke načine ne kršeći pravila Schengena, a tijekom grčkog predsjedništva koje kreće početkom 2014. postavit ćemo opet ovo pitanje. Vjerujemo da ćemo imati potporu Hrvatske, jer tu imamo zajedničke interese", zaključio je Avramopoulos.

Inače, Hrvatska će ulaskom u Schengen, za otprilike dvije i pol do tri godine od ulaska u EU, biti u poziciji sudjelovati u definiranju schengenskih uvjeta i viznog režima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.