Hrabri hrvatski GSS-ovci u Starigradu održali regionalni sastanak i pokazali što znaju

Foto: HGSS

U STARIGRADU kod Paklenice ovog vikenda održan je regionalni skup Gorskih službi spašavanja na kojoj je sudjelovalo 40 pripadnika GSS-a iz pet zemalja, Slovenije, Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Skup je imao za cilj usuglašavanje tehnika za spašavanja iz stijena, unapređenje međusobne suradnje, te provjera i produženje licenci za helikoptersko spašavanja.

"Naime HGSS kao nositelj najprestižnijih instruktorskih licenci provodi obuku i za kolege u regiji i to kao partner Alpine Rescue Centra iz Švicarske. Švicarci su za takva spašavanja svakako broj jedan i najbolji su na svijetu, Oni su u HGSS-u prepoznali pouzdane partnere, pa su prošle godine na svjetskom spasilačkom kongresu na Braču u cijelosti prepustili demonstraciju najtežih helikopterskih stijenskih spašavanja iz prevjesnih stijena upravo HGSS-u", stoji u priopćenju HGSS-a.



Jedna od tema regionalnog sastanka bila je i razmjena iskustava nakon katastrofalnih poplava koje su zahvatile BiH, Srbiju i Hrvatsku u kojoj su se GSS u svim zahvaćenim državama još jednom potvrdile kao važan segment sustava zaštite i spašavanja i službe za najteže situacije.
 
Susret je bio prilika i za provjeru HGSS-a pred nastupajuću turističku sezonu koja je na Paklenici, kao atraktivnoj penjačkoj destinaciji već počela prije nekoliko mjeseci. Povoljna klima i raznolikost Hrvatske utječe na značajne trendove porasta ovih turističkih aktivnosti i produljenje klasične sezone pa time i sve većeg posla za HGSS.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.