Hollande: Europski socijaldemokrati podržat će kandidaturu Mogherini

Foto: Hina

PREMIJER Zoran Milanović danas će boraviti na sastanku europskih socijalista u Parizu i sastanku Europskog vijeća u Bruxellesu.

U Elizejskoj palači u Parizu okupljaju se danas predsjednici država i vlada Stranke europskih socijalista. Na neformalan susret stiže i premijer Zoran Milanović.

Francuska je ovih dana u znaku rekonstrukcije Vlade koja je raspuštena nakon kritika jednog ministra na račun politike štednje. Nakon toga poslijepodne će Milanović otputovati u Bruxelles.

U zgradi Europskoga vijeća, s ostalim šefovima država i vlada, sudjelovat će na konzultacijama s predsjednikom Europskoga parlamenta Martinom Schulzom, nakon čega će se održati radni sastanak članova Europskoga vijeća. Posljednji sastanak održan je sredinom srpnja, a glavne teme bile su kriza u Ukrajini i na Bliskom istoku. Bila je to prilika i za razmjenu mišljenja s novoizabranim predsjednikom Europske komisije Jean Claude Junckerom.

Uoči europskog summita, Hollande ugostio socijaldemokratske partnere

Francuski predsjednik Francois Hollande ugostio je u subotu ujutro u Elizejskoj palači europske socijaldemokratske partnere, uoči europskog summita koji se popodne održava u Bruxellesu, javila je agencija France presse.

Među čelnicima socijaldemokratskih vlada koje je Hollande ugostio u Elizejskoj palači nalazi se i hrvatski premijer Zoran Milanović.


Kako izvještava agencija AFP, sastanak je počeo oko 10,00 sati.

Na sastanku, uz domaćina Hollandea i Milanovića najavljeno je i sudjelovanje austrijskog kancelara Wernera Faymanna, premijera Belgije Elia Di Rupa, premijerke Danske Helle Thorning-Schmidt, Italije Mattea Renzija, Malte Josepha Muscata, Rumunjske Victora Ponte te Slovačke Roberta Fica.

Čelnici zemalja članica EU-a okupit će se popodne na izvanrednom summitu u Bruxellesu na kojem bi trebali izabrati nove ljude na mjestu predsjednika Europskog vijeća i visokog predstavnika za vanjsku i sigurnosnu politiku.

Kao najizgledniji kandidat za novog predsjednika Europskog vijeća, umjesto Hermana Van Rompuya, spominje se poljski premijer Donald Tusk, a na mjestu visoke predstavnice, umjesto Catherine Ashton najčešće se navodi talijanska ministrica vanjskih poslova Federica Mogherini.

Čelnici europskih socijaldemokratskih vlada podržat će Mogherini

Čelnici europskih socijaldemokratskih vlada podržat će kandidaturu Talijanke Federice Mogherini za osjetljivu dužnost visoke predstavnice EU-a za vanjsku politiku na summitu u subotu, izjavio je francuski predsjednik Francois Hollande.


Hollande, koji je ugostio u subotu ujutro u Elizejskoj palači europske socijaldemokratske partnere uoči europskog summita koji se popodne održava u Bruxellesu, rekao je nakon sastanka u Parizu da gaji "velike nade" da će Mogherini, koju su neke istočne države EU-a kritizirale da je previše blaga prema Rusiji, biti potvrđena na sastanku u Bruxellesu.

Njemački vicekancelar Sigmar Gabriel također je rekao da socijaldemokratski čelnici EU-a daju potporu Federici Mogherini (41), koja trenutačno obnaša dužnost talijanske ministrice vanjskih poslova.

Među čelnicima socijaldemokratskih vlada koje je Hollande ugostio u Elizejskoj palači bio je i hrvatski premijer Zoran Milanović.

Na sastanku se također razgovaralo o stanju u Ukrajini i sankcijama protiv Rusije.

Hollande je najavio da će se sankcije protiv Rusije "nedvojbeno pojačati", a Gabriel je rekao da su se čelnici EU dogovorili da će pripremiti "novu razinu sankcija" protiv Rusije kao odgovor na njezinu intervenciju u Ukrajini.

"Jasno je da će nakon te ruske intervencije u Ukrajini.... čelnici EU-a zasigurno zadužiti Europsku komisiju da pripremi novu razinu sankcija", kazao je Gabriel novinarima u Parizu.

Francuski predsjednik je najavio da će se 6. listopada u Italiji održati summit EU-a posvećen "rastu i zapošljavanju".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.