HSP: Odgovornost za izgubljeni sudski spor s austrijskim tvrtkama snose političke stranke

Foto: hsp.hr

PREDSJEDNIK HSP Daniel Srb izjavio je danas u Osijeku kako odgovornost za izgubljeni sudski spor pet slavonskih gradova s austrijskim tvrtkama "Strabag" i "Saubermacher" snose političke stranke, čiji su predstavnici donosili ključne odluke, a neke od njih, kazao je, i danas čine osječku gradsku koalicijsku vlast.

Ako gradovi budu morali platiti odštetu, "građani Osijeka će imati pravo tražiti izvanredne izbore za Gradsko vijeće jer stranke koje su dovele do ove situacije moraju za to odgovarati", rekao je Srb na konferenciji za novinare.

Odšteta od oko 80 milijuna kuna

Javna ustanova Zbrinjavanje otpada istočne Slavonije (ZOIS), čiji su osnivači gradovi Vukovar, Vinkovci, Beli Manastir, Županja i Osijek, izgubila je sudski spor protiv tvrtki "Strabag" i "Saubermacher" zbog raskida ugovora o gradnji regionalnog odlagališta otpada. Gradovi osnivači trebali bi platiti odštetu od oko 80 milijuna kuna.

Srb je podsjetio kako je javna ustanova osnovana prije 10 godina u vrijeme gradonačelnika Zlatka Kramarića, kada su vladajuću koaliciju u Osijeku činili LS-SDP-HNS i HSLS, dok je u ostalim gradovima osnivačima tada na vlasti bio HDZ. Ocijenio je kako te stranke ne mogu pobjeći od odgovornosti za odluke, koje su donosili njihovi predstavnici.

Podsjetio je kako je ugovor, zbog nepoštivanja pojedinih odredbi, uključujući i pravodobno dobivanje građevinske dozvole, 2009. godine raskinuo tadašnji osječki gradonačelnik Anto Đapić, ali, istaknuo je, puno je veći problem činjenica da je nepovoljni ugovor 2006. godine potpisao tadašnji direktor ZOIS-a Ivan Domanovac bez suglasnosti grada Osijeka.

Podnesene kaznene prijave


Upozorio je kako je tadašnje osječko Gradsko poglavarstvo tvrdilo da se pri raspisivanju natječaja za odabir izvođača radova ne treba poštivati Zakon o javnoj nabavi, već Zakon o komunalnom gospodarstvu, iako on ničim ne propisuje način i postupak izbora najpovoljnije ponude, a činjenica da su se ponude otvarale u Klagenfurtu, a ne u Osijeku već je, kazao je, trebala biti dovoljno sumnjiva.

Srb je napomenuo kako su zbog ovoga slučaja podnesene kaznene prijave protiv više osoba, među kojima su predsjednik Upravnog vijeća ZOIS-a vukovarsko-srijemski župan Božo Galić te bivši osječki gradonačelnici Zlatko Kramarić i Anto Đapić.

Ocijenio je kako je taj slučaj "primjer sustavne pljačke, kroz navodne projekte za javno dobro".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.