HGSS-ovci na Kavkazu spustili i sahranili tijela trojice alpinista: Vjeruju da je jedan od njih Viktor Tabaković

ČETVEROČLANA ekspedicija HGSS-ovaca koji su otišli na planinu Ušbu na Kavkaz kako bi pronašli i spustili tijela za koja se vjeruje da se radi o hrvatskim alpinistima stradalima prije 38 godina u najvećoj nesreći hrvatskog alpinizma spustili su tri pronađena tijela, uzeli uzorke DNK-a te ih pokopali u podnožju planine. Na iznimno zahtjevnom putu u jednoj su situaciji bili na rubu pogibelji, javlja HGSS.

> Najveća nesreća hrvatskog alpinizma: Nakon 38 godina pronađena tijela Nenada Čulića i Viktora Tabakovića?

Tijekom jučerašnjeg dana pripadnici ekspedicije Hrvatske gorske službe spašavanja i Hrvatskog planinarskog saveza učinili su još jedan nevjerojatan pothvat. U jednom danu uspjeli su u vrlo pogibeljnom transportu spustiti sva tri tijela pronađena prethodnih dana do sela Mestija u podnožju planine. Uz pomoć lokalnih zdravstvenih djelatnika uzeli su i uzorke tkiva za DNK analizu. Nakon toga, u svečanom obredu kojem je nazočio osobno i guverner gruzijske pokrajine Svanetia, tijela su sahranjena u tri odvojena groba na groblju alpinista s pogledom na stijenu Ušbe. Kako bi posmrtni ostaci mogli biti prebačeni iz Gruzije u matičnu zemlju potrebno je dokazati identitet alpinista DNK analizom.

Temeljem sačuvanih dijelova tijela, opreme te značke HGSS-a, članovi ekspedicije s velikom vjerojatnošću pretpostavljaju da je pronađen nestali hrvatski alpinist Viktor Tabaković. Naravno, do potvrde rezultata DNK analize, to je još uvijek samo pretpostavka. Identitet druge dvojice nije bilo moguće utvrditi na licu mjesta. Je li nađen i drugi traženi hrvatski alpinist i gorski spašavatelj Nenad Čulić pokazat će rezultati DNK analize. Gruzijski mediji i vlasti veliku pažnju posvećuju hrvatskoj ekspediciji jer je ovo prvi slučaj da je netko nakon toliko vremena pokušao tragati za nestalima. Cjelovita evidencija o dosadašnjim nesrećama na ovoj stijeni koja je ocijenjena ocjenom 5b (krajnje teško) nije dostupna jer su, po svemu sudeći, nakon razgraničenja Gruzije i Rusije podaci ostali kod ruskih vlasti te nije moguće procijeniti koliko ovakvih tajni još krije ledenjak Ušbe.

Volontiranje za vrijeme godišnjeg odmora: HGSS-ovci bili na granici pogibelji tijekom spuštanja tri tijela i 300 kilograma opreme iznimno zahtjevnim terenom

Nakon redovite satelitske komunikacije s voditeljem ekspedicije Darkom Berljakom vodstvo HGSS-a saznalo je okolnosti akcije traženja i transporta u dolinu. Da je ekspedicija zakasnila samo mjesec dana, ledenjačke bi bujice ponovno i možda konačno sakrile tajnu pogibije alpinista.

U opsežnoj akciji potrage pronađena su tri tijela stradalih alpinista te mnoštvo alpinističke i druge opreme, dijelovi satova, dijelovi ili fotoaparati u kojima možda postoje sačuvani filmovi s tog uspona. Pronađena je i oprema za bivak, šator i pribor. Budući da su dva spašavatelja u ekspediciji ujedno i hrvatski policijski službenici, prikupljanju tijela i pojedinih dijelova opreme pristupljeno je vrlo obazrivo i po svim pravilima struke. Sva četvorica članova HGSS-HPS ekspedicije volonterski su se uhvatili teške zadaće koristeći za to vlastite godišnje odmore.

Transport stradalih alpinista koji su obavili hrvatski spašavatelji bio je na granici pogibelji. S ledenjaka na nadmorskoj visini oko 3000 metara trebalo je tijela spustiti čak 1600 metara niže i 30-ak kilometara dalje. Trebalo je savladati četiri kilometara ledenjaka te kamenih nanosa - morene. Nakon toga uslijedio je još strmi 400-metarski stjenoviti skok, zatim šest kilometara transporta kroz šumu te desetak kilometara makadamske ceste prepune vodenih bujica uzrokovanim ubrzanim otapanjem ledenjaka. Upravo je u tom završnom dijelu vozilo u kojem su se nalazili hrvatski spašavatelji zapalo u bujicu pa su i spašavatelji bili na granici pogibelji.

U transportu je hrvatskim spasiocima, poglavito u donjem dijelu, pomagalo osmero gorštaka jer je osim tijela trebalo spustiti u dolinu i oko 300 kilograma vlastite ekspedicijske opreme.

"Ušba vratila tri, a uzela dva nova alpinista" - HGSS-ovci bi mogli odmah u novu akciju

HGSS javlja i da se na istom ledenjaku i na istoj gorostasnoj stijeni Križa Ušbe dogodila nova strašna nesreća. Od šestoro ukrajinskih alpinista dvojica su smrtno stradala uslijed pada sa stijene. Druga naveza (dvojica alpinista) nalazi se zarobljena visoko u stijeni u nepoznatom stanju te trebaju hitnu akciju spašavanja, dok se treća naveza uspjela spustiti niz stijenu i pozvati pomoć. Zato gruzijski mediji izvještavaju kako je "Ušba u istom danu vratila tri alpinista, ali istovremeno uzela i dva nova".

U pomoć su upućene lokalne ekipe, no s obzirom na to da nakon raspada Sovjetskog Saveza na tom području nema razvijene gorske službe spašavanja, nije isključeno da se naši pripadnici već danas, nakon obavljenog teškog transporta, ponovno vrate na isti ledenjak i stijenu pomoći ugroženim ukrajinskim alpinistima. Očekuje se i dolazak spasilačkih timova iz udaljenog Tbilisija.

Podsjećamo, u nesreći koja se dogodila u srpnju 1974. godine poginula su četvorica hrvatskih alpinista. Tijela Ante Bedalova i Urse Vrdoljaka pronađena su na užetu u stijeni Ušbe nakon nesreće, dok su Nenad Čulić i Viktor Tabaković nestali u ledenoj lavini koja je zbog naglog pogoršanja vremena protutnjala stijenom Križa Ušbe.

13. srpnja na Kavkaz je otišla četveročlana ekspedicija naših iskusnih gorskih spasioca. Onamo su otišli nakon što je jedan češki turisti otkrio prve vjerodostojne tragove koji su upućivali na to da je pronađeno tijelo barem jednog hrvatskog alpinista. Već jučer su se javili s vijestima da su pronašli tri tijela te dodali da postoji vrlo velika vjerojatnost da je, s obzirom na to da je kraj jednoga pronađena i značka HGSS-a, barem jedan od njih hrvatski alpinist.

15 alpinista u jugoslavenskoj ekspediciji, četiri poginula Hrvata


U ekspediciji na Kavkaz sudjelovalo je petnaest alpinista iz više zemalja tadašnje Jugoslavije. Osim poginule četvorice išli su: Tomislav Vračević, Žarko Gostović, Muhamed Šišić, Muhamed Gafić, Ivan Kotnik, Jože Rožič, Stane Klemenc, Marjan Prelog, Silvester Jošt, Velimir Barišić i Vladimir Mesarić.

Kako sudionik ekspedicije Vladimir Mesarić piše u časopisu Hrvatski planinar iz 1974. godine, nakon što su se trinaestorica popela na najviši europski vrh Elbrus, počele su pripreme za znatno duže uspone, a alpinisti su se podijelili u tri skupine. U trećoj skupini bila su upravo četvorica stradalih alpinista.

24. srpnja neki su članovi ekspedicije vidjeli ispaljene rakete za poziv u pomoć s Križa Ušbe. O tome su obaviješteni lokalni spašavatelji pa je dan kasnije u potragu za alpinistima krenuo helikopter koji se zbog slabe vidljivosti morao vratiti bez rezultata.

26. srpnja ponovno je uzletio helikopter, a u njemu je ovoga puta bio i Mesarić. Iznad Križa Ušbe vidjeli su u donjem dijelu dvojicu penjača kako vise navezani užetom na snježnoj padini. Njihova su tijela spuštena, ali tijela Nenada Čulića i Viktora Tabakovića dosad nisu pronađena. Vjerovalo se da ih je pokupila velika ledena lavina i potraga se usmjerila na to područje. Međutim, led se počeo rušiti i postojala je stalna opasnost od novih lavina pa se moralo odustati od daljnjeg...

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.