HGSS noćas spasio belgijske izviđačice na Grobniku: Odlutale u neprimjerenoj odjeći i obući te bez svjetiljki

Ilustracija: HGSS (Arhiva)

SINOĆ iza 22 sata riječka stanica HGSS-a zaprimila je dojavu o nestanku šest belgijskih izviđačica koje su se tijekom planinarenja odvojile od svoje skupine i izgubile.

U četvrtak se skupina od oko 25 izviđača iz Belgije uputila iz Dražica na Grobniku u smjeru Platka. Tijekom uspona se šest osoba u dobi od 20-ak godina odvojilo od grupe. Kako nisu bile adekvatno opremljene (neprimjerena odjeća, obuća i bez svjetiljki), ubrzo su izgubile put. Za to se vrijeme glavna skupina služila za napredovanje kartom koju su imali, a koja ih je oko 22 sata dovela na streljanu Frkaševo na Grobniku (pet kilometara zračne linije i oko 800 metara visinske razlike od Platka). Tamo ih je u mraku dočekao pripadnik Hrvatske vojske na straži i odmah obavijestio nadležne pa je tako obavijest da u skupini nedostaje šest osoba preko Centra 112 proslijeđena HGSS-u Rijeka.

Svi članovi stanice stavljeni su u pripravnost dok se mobitelom pokušavalo stupiti u kontakt s izgubljenima i locirati ih. Prema informacijama koje su preko telefona dobivene od izgubljene skupine, potraga se usmjerila iz smjera Platka prema Dražicama. Nažalost, zbog mraka i loše karte pokazalo se da je skupina daleko od lokacije koju su objasnili. Oko 2,20 članovi HGSS-a Rijeka locirali su glasovima šest izviđačica u pješčari nedaleko Dražica na Grobniku pa je još jedna uspješna akcija spašavanja sretno završena.

Iako uzrok gubljenja ne leži samo u nedovoljno kvalitetnom zemljovidu, neovisno o ovoj intervenciji, HGSS Rijeka u sklopu projekta kartografije HGSS uskoro kreće s izradom novog zemljovida Grobničkih Alpi u zaleđu Rijeke kako bi se izbjegle ovakve ili još gore situacije, priopćio je HGSS.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.