HDZ desetkovan u Splitu: SDP-ov Ured državne uprave srušio im i petu listu za kotarske izbore!

Foto: Duje Bonačić, Index HRFoto

HDZ je doživio potpuni potop u Splitu. Ured državne uprave, kojeg vodi SDP-ov veteran Veljan Radojković, jučer je iza 15 sati donio odluku o odbacivanju čak četiri HDZ-ove liste za kotarske izbore, a danas je, kako neslužbeno doznajemo, pala i peta lista, ona na Mejašima, koja je po žalbi SDP-a stigla u Radojkovićev ured.

Uz Mejaše, HDZ zbog formalnih propusta neće imati liste i kandidate na izborima u Stobreču, Varošu, Sućidru i Blatinama. Kandidirali su ukupno 34 lista, pet ih je tako otpalo prije samih izbora.

HDZ-ovci nezadovoljni: Kadija te tuži, kadija ti sudi

U HDZ-u ne kriju nezadovoljstvo, mnogi smatraju da je ovo situacija u kojoj kadija i tuži i sudi te upiru na Radojkovića, predstojnika Ureda. SDP je Izbornom povjerenstvu prijavio nepravilnosti na HDZ-ovim listama, a u konačnici je o tome odlučilo tijelo kojeg vodi SDP-ovac. U SDP-u nam kažu da se Radojković apsolutno ogradio od odlučivanja o listama te da je odluka o sudbini lista donijeta neovisno o njemu.

Izborno povjerenstvo prošlog je tjedna nepravomoćno u prvom stupnju srušilo sve prijavljene HDZ-ove liste, osim one na Mejašima, na što se SDP žalio. I HDZ je prijavio nekoliko SDP-ovih lista te je i njima Radojkovićev Ured odbacio liste za Kman i Split 3. Mnogi sumnjaju da se nepravilnosti na listi SDP-a za Split 3 nisu slučajno pojavile jer je u dva mandata taj kotar vodio Marijan Mudrinić, protukandidat splitskog gradonačelnika Ive Baldasara za mjesto predsjednika Gradske organizacije SDP-a.

SDP-ove liste pale zbog nacionalnosti i osobnih podataka

Pokušali smo dobiti komentar vodećih ljudi splitskog HDZ-a i SDP-a Petra Škorića i Ive Baldasara, no nažalost nisu nam bili dostupni. Baldasar je na putu u Zagrebu, ne zna se gdje je Škorić.

Drago Davidović, pročelnik Baldasarovog ureda i kolega iz SDP-a, potvrdio je Indexu da su im pale liste na Splitu 3 i Kmanu. Na jednoj je bio problem što kandidatkinja nije navela nacionalnost, što se može, ali treba obrazložiti i formalno pojasniti, dok je druga odbačena jer nisu bili u redu osobni podaci kandidata.

HDZ izgubio listu na Škorićevim Blatinama

Gubitak liste HDZ za Blatine posebno je tragičan za šefa splitskog HDZ-a Petra Škorića, jer se radi o njegovom kvartu. Doduše, on osobno nije bio na listi. U HDZ-u zbrajaju štetu i kažu kako, osim na Mejašima, ionako nisu bili na vlasti u kotarevima u kojima zbog više sile i kadije Radojkovića neće izaći na izbore jer su im kandidacijske liste odbačene.

HDZ-ove liste su, inače, pale jer nedostaju neki bitni detalji, poput potpisa koalicijskih saveznika, kao primjerice BUZ-a u Stobreču. Za ostale pojedinosti htjeli smo se raspitati kod šefa Državne uprave u Splitu Veljana Radojkovića, no ni on, nažalost, nije bio dostupan.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.