HDSSB protiv trošenja pola milijuna kuna na slanje vojnika u Siriju: Od velikosrpske agresije nas nisu spasili nikakvi promatrači

SABOR je danas raspravio i prihvatio Vladinu odluku da se u mirovnu misiju u Siriju pošalje dvojicu vojnih promatrača. Protiv je bio jedino HDSSB. Njihovog Boru Grubišića smeta ih što će Hrvatska iz proračuna na to potrošiti pola milijuna kuna.

Tristotinjak nenaoružanih vojnih promatrača u Siriji bi trebali nadzirati provedbu mirovnog plana međunarodnog posrednika i bivšeg glavnog UN-ovog tajnika Kofija Anana. Hrvatska ih zasad šalje dvojicu, ali ostavlja mogućnost da ih, ovisno o zahtjevima i potrebama na terenu, ove i iduće godine pošalje do deset.

Svaki od njih državu će godišnje stajati 250 tisuća kuna i to je jedan od razloga zbog kojeg se slanju promatrača protivi HDSSB, pogotovo nenaoružanih, obrazlaže njihov Boro Grubišić. "Oni bi tamo trebali biti kao GONG promatrači? Što oni da promatraju? Kažu da su sredstva osigurana u proračunu Ministarstva obrane. Kako će biti osigurana kada o tome prije usvajanja proračuna nismo ni govorili", pita se Grubišić.

"Da nije bilo hrvatskih branitelja i Hrvatske vojske što bi Hrvatsku obranili promatrači, i to naoružani, malo sutra"

HDSSB-ovo protivljenje ne razumije HNS-ov Petar Baranović, a još manje sagledavanje odluke u kontekstu proračunskih sredstava. "Da uvaženi zastupnik Grubišić i njegove kolege iz HDSSB-a dolaze iz neke druge regije, a ne iz Slavonije koja je doživjela teška stradanja u doba Domovinskog rata onda bih možda i razumio njihovu odluku da glasaju protiv", rekao je Baranović, a Barišić je odmah odgovorio.


"Od velikosrpske agresije nas nisu spasili nikakvi promatrači ni oni naoružani. Nije ih bilo iz Sirije, nego su bili jordanski, argentinski i još neki vojnici ovdje. Da nije bilo hrvatskih branitelja i Hrvatske vojske što bi Hrvatsku obranili promatrači, i to naoružani, malo sutra", kaže Grubišić.

Kako bi se što bolje vodilo računa o promatračima HNS je amandmanom predložio da se o situaciji u Siriji jednom u tri mjeseca izvijesti saborski Odbor za obranu, što je Ministarstvo obrane djelomično prihvatilo. "U Rezoluciji Vijeća sigurnosti stoji da će se nakon 90 dana donositi procjena o tome ima li misija početni uspjeh ili ne i  nakon toga slijedi li njen nastavak. Mislimo da je dva puta u ovoj godini dostatno da se saborski Odbor izvijesti o situaciji u Siriji", objasnila je zamjenica ministra Višnja Tafra.

Pusić: Mi ćemo kroz zajedničke europske institucije plaćati ozbiljne novce u razvojnu pomoć koju Europska unija raspoređuje po različitim dijelovima svijeta

Puno više od slanja promatrača u Siriju Hrvatsku će kad uđe u Europsku uniju koštati financiranje razvojnih projekata u inozemstvu. 2010. U tu je svrhu potrošeno nešto više od 100 milijuna kuna, ne računajući donacije hrvatskih prijevoda pravne stečevine Europske unije zemljama u regiji, a Europska komisija od Hrvatske očekuje da do 2015. godine počne izdvajati milijardu i 100 milijuna kuna godišnje. O tome je jutros u Saboru govorila ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić.

"Mi ćemo kroz zajedničke europske institucije plaćati ozbiljne novce u razvojnu pomoć koju Europska unija raspoređuje po različitim dijelovima svijeta, jedan veliki dio u subsaharsku Afriku", rekla je Pusić.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.