Guverner Mark Carney: Nacije EU moraju predati svoju monetarnu i fiskalnu suverenost

Screenshot: bankofenglanduk/YouTube

GUVERNER engleske središnje banke (BoE) Mark Carney upozorava da aktualna struktura eurozonu stavlja u "čudnu poziciju".

Govoreći u Dublinu, Irska, Carney je rekao da zajednička valuta bez zajedničkih odluka o porezima i proračunskoj potrošnji ne funkcionira.

"Za cjelovito rješenje sadašnjih i budućih problema potrebna je podjela fiskalnih rizika," rekao je.

Članice eurozone dijele valutu, ali se odluke o potrošnji i proračunu donose na nacionalnoj razini. "Nije slučajnost" da uspješne valutne zajednice u pravilu imaju centraliziranu fiskalnu vlast. "Europska monetarna unija neće biti završena dok ne izgradi mehanizam za podijelu fiskalne suverenosti," ocijenio je guverner zaslužan za uspješnu borbu protiv posljedica ekonomske krize u Kanadi i Ujedinjenom Kraljevstvu.

Carney je rekao da aktualni sustav eurozone odudara od federalnog ustrojstva kakvog imaju SAD, Njemačka i Kanada, gdje centralna vlast ima mogućnost prebaciti značajna financijska sredstva konstitutivnim državama kad i ako one zapadnu u ozbiljne poteškoće.

"Bez podijele rizika, eurozona se nalazi u neobičnoj poziciji," kaže guverner.

Navedeno nije ništa novo, podsjeća BBC. Među ekonomistima, analitičarima i političarima postoji rijedak konsenzus da je u eurozonu greška ugrađena od začetka. EU sporo, ali postojano radi na izgradnji mehanizama koji će omogućiti postupno prebacivanje nacionalnih proračunskih i poreznih ovlasti centralnim vlastima, odnosno stvoriti istinsku političku i fiskalnu uniju. 

Još jedan poziv Njemačkoj

Guverner je svoje upozorenje ponovio samo nekoliko dana nakon što je Europska središnja banka (ECB) krenula s programom kvantitativnog olakšanja kako bi stvaranjem bilijun eura pokušala ohrabriti potrošnju i spriječiti deflacijske trendove unutar i izvan eurozone. Kako piše Robert Peston, urednik za ekonomiju BBC-ija, Carney svojom tvrdnjom da monetaran unija ne može funkcionirati bez fiskalne efektivno poziva Njemačku da pruži snažniju podršku zemljama kakve su Italija, Španjolska, Francuska i Grčka.

Carney, koji je kao guverner središnje banke Kanade odigrao ključnu ulogu u sprječavanju i umanjivanju posljedica financijske krize po kanadsku ekonomiju, pozdravlja akcije ECB-a kao "pravodobne i dobrodošle", ali upozorava da "ECB ne može samostalno eliminirati rizik od produžene stagnacije".

"Europa treba sveobuhvatan, usklađen plan s kojim će usidriti očekivanja (investitora i tržišta), izgraditi pouzdanje i pobjeći iz dužničke zamke. Taj plan počinje, ali ne završava hrabrim akcijama ECB-a," kaže Carney i dodaje da europske vođe trenutačno ne predviđaju fiskalnu kao dio monetarne unije.

"Takva plahost ima cijenu," zaključuje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.