Gradsko vijeće Splita bez odluke o izvansudskoj nagodbi između Prometa i ljubljanskog "A-Cosmosa"

Foto: www.promet-split.hr

SPLITSKO Gradsko vijeće na sjednici u četvrtak nije donijelo odluku o prihvaćanju prijedloga zaključka o provedbi izvansudske nagodbe između komunalnog poduzeća Promet i tvrtke A-Cosmos iz Ljubljane, po kojem bi Grad Split, kao većinski vlasnik Prometa bio solidarni dužnik tog poduzeća od oko 32,3 milijuna kuna tvrtki A–Cosmos.

Jednoglasno 25 je vijećnika odlučilo da se prijedlog smatra "prvim čitanjem", a Gradsko vijeće će se nastaviti baviti rješavanjem problema u vezi s Prometom, koji je u gradskom vlasništvu s oko 65 posto. U pisanom obrazloženju navodi se kako su 15. prosinca 2014. tvrtka A-Cosmos kao vjerovnik i Promet kao dužnik postigli sporazum o izvansudskoj nagodbi po kojoj Promet treba isplatiti oko 32,3 milijuna kuna A-Cosmosu u obročnom razdoblju od 2015. do kraja 2018. Po sporazumu,Grad je solidarni dužnik Prometa. Pojašnjava se kako je Sporazum o izvansudskoj nagodbi temeljen na prvostupanjskoj (nepravomoćnoj) presudi splitskog Trgovačkog suda od 31. listopada 2014. Tom presudom Promet treba isplatiti dug A-Cosmosu, koji je bio vlasnik autobusa, te splitskom odvjetniku Željku Lubini, koji je 1998. godine kupio autobuse od slovenske tvrtke.

Uz sporazum o izvansudskoj nagodbi predlaže se i sporazum o osiguranju novčane tražbine zasnivanjem založnog prava na nekretninama između 'Prometa' i Grada Splita, a kojim se Gradu, kao solidarnom jamcu, osigurava uspostava hipoteke na nekretnine 'Prometa' u slučaju da preuzme isplatu duga umjesto Prometa, navodi se u obrazloženju.

Lubina neće odustati od potraživanja 26 milijuna kuna naknade


Predsjednik Nadzornog odbora Prometa Branimir Barčot na sjednici vijeća je pojasnio kako su nekretnine Prometa 25.000 metara četvornih zemljišta tog poduzeća, a na koje bi se uknjižio Grad. Vrijednost tog zemljišta je dvostruko veća od duga kojeg Promet treba isplatiti A-Cosmosu, rekao je Barčot i dodao da splitski odvjetnik Lubina, koji je od slovenske tvrtke kupio 9 autobusa, izvijestio da neće odustati od potraživanja 26 milijuna kuna naknade za rabljenje tih autobusa, iako mu nepravomoćnom presudom nije priznata naplata tog duga.

"Trgovački je sud Lubini priznao da mu se vrate autobusi ili njihova procijenjena protuvrijednost, ali ne i 26 milijuna kuna za rabljenje tih autobusa. Autobusi su rashodovani i ne postoje a u takvim slučajevima procjenjuje se 20 posto njihove protuvrijednosti a to, po nalazima vještaka, iznosi po 64.000 eura za svaki od devet autobusa", rekao je Barčot. S Lubinom će se vjerojatno nastaviti sudsko sporenje,rekao je.

U višesatnoj raspravi vijećnici su upozoravali kako je Promet zajednički problem svih vijećnika, bez obzira na stranačku pripadnost te da je situacija s tim poduzećem toliko zamršena da se danas ne može donijeti odluka o prihvaćanju prijedloga izvansudske nagodbe.

Na prijepodnevnom dijelu sjednice u sklopu vijećničkih pitanja Luku Podruga (HČSP) je zanimalo kako je publicist i novinar Inoslav Bešker angažiran u izradi kulturne strategije grada za projekt Split- Europska prijestolnica kulture 2020. Tražio je da se prekine suradnja s Beškerom, za kojeg je rekao da je "deklarirani boljševik" kodnog imena Oliver.

Škorić: Zašto je za promociju Božićnog sajma angažirana marketinška agencija u kojoj radi Zrinka Bardić?

Bešker vrijeđa splitskog gradonačelnika i hrvatske branitelje jer ih naziva genocidnim i fašističkim, kazao je Podrug.

Gradonačelnikov savjetnik za kulturu Igor Baković je rekao kako smatra da Bešker nije uvrijedio hrvatske branitelje nego da se u svojem pismu u vezi s natpisom "Za dom spremni" na spomeniku IX. bojne osvrnuo na povijesni kontekst te da Bešker ima pravo na svoje mišljenje, kao i gradonačelnik na svoje.

Bešker je na izradi kulturne strategije angažiran oko tri mjeseca, a odrekao se naknade od oko 15.000 kuna. Samoinicijativno se angažirao na tom poslu kao što je to učinilo i 70 ostalih intelektualaca, rekao je Baković

Vijećnik HDZ-a Petar Škorić je pitao zašto je za promociju Božićnog sajma angažirana marketinška agencija u kojoj radi Zrinka Bardić, bivša savjetnica premijera Milanovića iako je za tu namjenu Grad utemeljio tvrtku DMC.


Dogradonačelnik Goran Kovačević je odgovorio kako je uloga DMC-a bila odabrati partnere koji "mogu doprijeti do ljudi u cijeloj regiji".

Oni su dobili zadatak da ostvare što više noćenja, ali nismo određivali način na koji će to postići, rekao je .

Predsjednik HGS-a Željko Kerum je pismom izvijestio GV kako njegovi vijećnici neće biti na sjednici u znak protesta zbog izostanka gradonačelnika koji, po Kerumu, loše vodi Split, "jer u dvije godine nije pokrenuo ni jedan projekt, a kamoli nešto napravio".

Vijećnici HDZ su na pak sjednici negodovali zbog izostanaka Baldasara. Peter Škorić je zatražio da se s dnevnog reda povuče točka o izvješću o radu gradonačelnika u drugom polugodištu 2014. jer ga nema. Dogradonačelnica Aida Batarelo (SDP) je rekla kako je ona Baldasaru predložila da se ta točka povuče no da joj je gradonačelnik rekao kako za to nema potrebe.

Gradonačelnik nije na današnjoj sjednici, jer je kako je rečeno, bolestan.

Prekinuta sjednica

Splitsko Gradsko vijeće prekinulo je u četvrtak predvečer sjednicu zbog nedostatka kvoruma pošto su vijećnici HDZ-ove koalicije i Nezavisne liste Marijane Puljak s nje otišli jer nisu bili zadovoljni prijedlogom da se za novog člana Upravnog vijeća Gradskog kazališta mladih izabere Nikola Dudak umjesto Anđela Mojsovića.


Poslije rasprave o tom prijedlogu određena je stanka nakon koje se osam vijećnika HDZ-ove koalicije i četiri vijećnika Nezavisne liste Marijane Puljak nisu vratili na sjednicu na kojoj je ostalo 13 vijećnika. Za kvorum je potrebna nazočnost 18 od 35 vijećnika, koliko ih ima Gradsko vijeće.

Prekidajući sjednicu, predsjednik Gradskog vijeća Boris Ćurković najavio da će se ona nastaviti sljedeći četvrtak.

Vijećnik HDZ-a Petar Škorić izjavio je novinarima kako je nelogično da se s dužnosti člana Upravnog vijeća (Kazališnog vijeća) pokušava smijeniti Anđela Mojsovića, koji je na tu dužnost izabran prije tri mjeseca, i umjesto njega, kako je to predloženo, izabrati Nikolu Dudaka.

"Upravno vijeće Gradskog kazališta mladih ima pet članova i nedavno je završen natječaj za izbor ravnatelja te kazališne kuće. Mojsović je vjerojatno otkazao poslušnost da podupre kandidata za ravnatelja koji bi bio po volji SDP-a pa vlast u Splitu predlaže člana Upravnog vijeća koji bi podupro njihovu zamisao i s kojim bi osigurali treći (presudni) glas potpore kandidatu za ravnatelja kojeg želi SDP. To je skandalozna politizacija", rekao je Škorić.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.