Gradonačelnik inspekcijom protiv prijave: Baldasar poslao građevinsku na Kačunića da mu sruši štekate

Foto: Hina

SPLITSKI gradonačelnik Ivo Baldasar ne miri se s prozivkama za namještanje natječaja za plodouživanje Turističke palače svom donatoru Stipi Mađoru pa je na podnositelja kaznene prijave Gorana Kačunića poslao Građevinsku inspekciju s nalogom da mu sruši ostakljene štekate F-caffea u Palači.

Baldasar je prijavu inspekciji podnio u četvrtak, samo dan prije no što je Kačunić podnio kaznenu prijavu protiv odgovornih u Gradu Splitu za namještanje natječaja. No Kačunić je i prije vrlo otvoreno i direktno optužio gradonačelnika kako je bezrazložno odbio njegovu ponudu koja je bila skoro 10 tisuća eura povoljnija od pobjednika natječaja, tvrtke Valleus iza koje stoji Mađor.

Baldasar je na prozivke najprije uzvratio verbalno, a onda je vidio da to neće biti dovoljno jer Kačunić ne posustaje pa se odlučio i za konkretnije mjere.

Kačunić: Ovo je čisti politički progon

Kačunić smatra da se radi o treniranju strogoće i kaže kako nijedan kafić u Gradu nema građevinsku dozvolu za štekat. Ono što on ima to je dozvola Grada iz 2001. godine da se štekat ostakli po projektu arhitekta Srđana Šegvića. Odvjetnik Nediljko Ivančević kaže da je građevinsku dozvolu mogao tražiti jedino vlasnik prostora, a to je Grad Split.

"Radi se o čistom političkom progonu", kaže Kačunić, dok se odvjetnik Ivančević pita nije li netko u Gradu Splitu počinio kazneno djelo nesavjesnog rada u službi.

"Kako to da baš sada, kada traje ova situacija s natječajem oko Turističke palače, Grad Split nalaže rušenje štekata, a nije to napravio prije pet godina ili tri mjeseca", argumentira Ivančević.

Zašto su baš sada, uoči rekonstrukcije Palače, Baldasaru zasmetali ostakljeni štekati Gorana Kačunića, nije teško zaključiti. Kritiku splitski gradonačelnik ne voli čuti i nema sumnje da će iskoristiti sve instrumente koji mu stoje na raspolaganju da utiša one koji se bune i ukazuju na, kako bi Kerum rekao, špekulacije.

Baldasarov udar na Kačunićeve štekate poprilično je besmislen kada ionako misli rekonstruirati Palaču i evidentno je da se radi o grubom pritisku s pozicije moći.

Tjedan dana Baldasarove afere

Cijela afera zakotrljala se prije tjedan dana kada je Povjerenstvo Grada Splita izabralo ponudu Valleusa kao najbolju unatoč tome što je Kačunić davao 37 tisuća, a Mađor 28 tisuća eura. Dogradonačelnica Aida Batarelo otpisala je Kačunića zbog potvrde o nekažnjavanju i licence D za glavnog izvođača, a Valleus promovirala temeljem obećanih 10 posto Gradu iz neto dobiti društva. Tih 10 posto nije bilo u natječaju, a ništa o tome nisu čuli ni na otvaranju ponuda.

Batarelo se pravila nevješta o vlasničkoj strukturi, no Index je istog dana otkrio da iza cijelog posla stoji Stipe Mađor, suvlasnik SD Printa, koji je besplatno štampao plakate Baldasaru za kampanju 2013. godine. Mađor Company naplatio je SDP-u 17 tisuća kuna za plakate, ali SD Print nije dobio ni lipe jer je odnos zatvoren kompenzacijom, kako sam Mađor priznaje.

Natječaj nema ni teoretsku šansu da prođe Gradsko vijeće

Splitska policija vodila je istragu po prijavi za izvlačenje novca iz SD Printa, ali dosad nisu ništa sporno našli. Posebno izvješće poslali su Državnom odvjetništvu par dana prije no što je Valleus proglašen pobjednikom natječaja. Državno odvjetništvo naložilo je daljnje izvide. Mađora je istraživao suprug SDP-ovke koju je Baldasar smjestio u Nadzorni odbor Splitske obale. Sam Mađor je postavljen u Nadzorni odbor Stanouprave, zajedno s Dragom Davidovićem, Baldasarovim direktorom kampanje, a danas pročelnikom Ureda gradonačelnika.

Baldasarov natječaj inače više nema ni teoretsku mogućnost da prođe Gradsko vijeće jer će protiv njega biti HDZ-ov blok, Lista Marijane Puljak te antišpekulantski HGS Željka Keruma.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.