Govor Bana Ki-moona u Zagrebu: Zahvalio nam na angažmanu u UN-u, pohvalio Šimonovića, Josipovića i Kukoča

U posjet Hrvatskoj stigao je glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon. Vrhunac je to obilježavanja 20. obljetnice primanja Hrvatske u svjetsku zajednicu naroda. Ban Ki-moon je održao predavanje u zagrebačkoj Starogradskoj vijećnici. Govor prenosimo u cijelosti:

"Divno je upoznati sve vas. Oduvijek sam želio posjetiti Hrvatsku. Toliko sam toga čuo o vašoj lijepoj obali. Pripremajući se za ovaj put, otkrivao sam sve više o vašoj zemlji. Proučavajući vašu stoljetnu povijest, neprestano sam nailazio na poznati naziv - Ban.

> Ban Ki-moon u Hrvatskoj: Prije 20 godina ste bili u vrtlogu nemira i ovisili o pomoći izvana, a sada pomažete drugima

Ban je, naravno, titula koju su politički vođe nosili stotinama godina. Postojao je ban Ivan, ban Nikola - ali ne i Ban Ki-moon! Pa je možda bolje da sam ja glavni tajnik Ban, a ne ban Ban.

Čestitam vam na dvadesetoj godišnjici članstva u UN-u. Sretna vam dvadeseta godišnjica članstva u UN-u. Bilo je to osobito putovanje. Hrvati su teškom borbom ostvarili svoj san o neovisnosti.

Kad je Hrvatska postala članicom Ujedinjenih naroda, u njoj je djelovalo pet različitih mirovnih misija UN-a. Veliki je dio zemlje bio zahvaćen sukobom. Danas Hrvatska šalje svoje postrojbe u svijet. Prije dvadeset godina, stotine tisuća Hrvata ovisilo je o pomoći izvana. Danas Hrvatska donira potrebitima.

"Vaš rad u regiji i svijetu ojačao je Hrvatsku"

Prije dva desetljeća, Hrvatska je bila u vrtlogu nemira. Danas Hrvatska pomaže drugim zemljama i narodima u upravljanju demokratskom tranzicijom. Zahvaljujem Hrvatskoj na međunarodnom angažmanu. Vaš rad u regiji i svijetu ojačao je Hrvatsku.

Budući da ste većinom mladi, želim vas potaknuti da nastavite putem kojim je krenula Hrvatska - tako što ćete biti ponosni Hrvati koji su ujedno i građani svijeta. Vi ste dio najveće mlade generacije u povijesti - i svojim odlukama i djelima možete pisati povijest.

Razumijem da mnogi u Hrvatskoj nisu na početku polagali puno nade u Ujedinjene narode. No, sve dublji angažman Hrvatske iz godine u godinu snažan je dokaz njezine vjere u multilateralizam i vrijednosti Ujedinjenih naroda. Mislim da je naše pozitivno iskustvo s UNTAES-om bilo ključni korak kojim smo zapečatili naše dobre veze. U razdoblju od 1996. do 1998. godine, Prijelazna uprava Ujedinjenih naroda mirno je reintegrirala istočnu Slavoniju, Baranju i zapadni Srijem. Agencije UN-a ponosne su što su mogle podržati velike napore Vlade za obnovom i povratkom prognanika svojim kućama. Ostvaren je ogroman napredak otkako je UNTAES bio uključen u taj proces - i taj trud se nastavlja. Predsjednik Josipović i hrvatska Vlada dijele naše mišljenje da je rad UNTAES-a bio veliki uspjeh.

Hrvatska je kasnije svoje iskustvo u mirovnim operacijama i poslijeratnoj obnovi primijenila u Vijeću sigurnosti u kojem je bila članica od 2008. do 2009. godine. Danas svoje viđenje o tome kako se nositi sa sukobom dijeli s drugima kao članica Komisije za izgradnju mira. Osim ideja i resursa, Hrvatska je dala, kako to volimo reći, i snage aktivno angažirane na terenu. Vaše UN-ove plave kacige ponosno služe u nekima od najtežih mirovnih operacija u svijetu. Hrvatski vojnici, policajci i stručnjaci sudjeluju u devet naših misija, od Cipra do Istočnog Timora, od zapadne Sahare do Haitija, od Libanona do Liberije.

Pohvalio Šimonovića i Josipovića

Hrvatska daje svoj doprinos i u području ljudskih prava. Svi znate jednog od mojih najvažnijih pomoćnika, pomoćnika Glavnog tajnika za ljudska prava Ivana Šimonovića. Prije nego što je došao na to mjesto, bio je predsjednik Ekonomskog i socijalnog vijeća UN-a i veleposlanik pri Ujedinjenim narodima. Bio je također i vaš ministar pravosuđa. Gospodin Šimonović je dugogodišnji gorljivi zagovornik naših ciljeva. Uz obveze koje je imao u sklopu Vlade, gospodin Šimonović je oživio aktivnosti Hrvatskog društva za Ujedinjene narode. Dao mi je konstruktivne savjete o mnogim teškim pitanjima s kojima se suočavamo u području ljudskih prava.

Predsjednik Josipović se također pridružio Mreži utjecajnih muškaraca koju sam pokrenuo kako bismo zaustavili nasilje nad ženama. Jako sam zahvalan Predsjedniku što je pokrenuo i vlastitu Mrežu hrvatskih utjecajnih muškaraca ne bi li se uhvatio ukoštac s tim problemom. Ravnopravnost žena i osnaživanje žena nužni su za napredak u svim područjima. Pozivi žena i mladih na demokraciju pomeli su Bliski istok i Sjevernu Afriku.

Neki kažu da su mladi budući vođe. Ja više volim reći: mladi nas vode danas. Internet može biti sjajno sredstvo za postizanje demokracije… za organizaciju i za zahtijevanje napretka. Tko god ima kameru i internetsku vezu može pratiti poštuju li se ljudska prava. Svatko može svoje političke vođe pozvati na odgovornost. Svatko može inzistirati na pravdi.

Želio bih da danas svi vi razmislite koliko još toga možete učiniti za Ujedinjene narode i za svijet. Ja vidim tri područja u kojima možete dati veliki doprinos. Kao prvo, dati podršku zemljama u tranziciji. Kao drugo, zauzeti se za poštivanje ljudskih prava. I kao treće, unaprijediti održivi razvoj.

"Toni Kukoč je jedan od brojnih Hrvata koji su pomogli UN-u"

Dame i gospodo,

Posljednjih osamnaest mjeseci bilo je nevjerojatno. Održali su se izbori u zemljama pritisnutima diktaturom. Nedavni izbori u Libiji veliki su korak naprijed. Istovremeno se borimo s vrlo uznemirujućim događajima. Duboko sam zabrinut zbog situacije u Siriji. Neuspjeh Vijeća sigurnosti da djeluje, poput onog kojemu smo svjedočili jučer, veliko je razočaranje. U ovom kritičnom trenutku, ne možemo zanemariti kolektivnu odgovornost koju imamo da osiguramo mirnu, demokratsku tranziciju Sirije, koja odgovara legitimnim očekivanjima sirijskog naroda. Previranja se događaju i u drugim regijama. Diljem regije Sahela svjedočimo borbama u Maliju, uništavanju spomenika kulture u povijesnom Timbuktuu i porastu terorizma. Misije Ujedinjenih naroda u Sudanu pokušavaju održati ravnotežu između rata i mira. Afganistan je stigao do prekretnice na kojoj mora postati suverena zemlja koja normalno funkcionira. Mjanmar je krenuo putem reformi, demokratizacije i potpunije participativne demokracije. Globalni pokret za demokraciju jača. Iskustva Hrvatske mogu poslužiti svijetu, a svojim doprinosom na međunarodnoj sceni, ova će zemlja i sama ojačati. Sve su nove nacije u ovoj regiji prošle put od najcrnjih dana do ere demokracije, europske integracije, pomirbe i iznalaženja načina da ostvare uspješnu, međusobno povezanu i tolerantnu budućnost.

Osim promicanja stabilnosti i zaštite ljudskih prava, Hrvatska može doprinijeti i održivom razvoju, ključnom pitanju našega doba. Neki će tvrditi da su radna mjesta i gospodarski rast važniji, no ne vide da će se ulaganjem u održivi razvoj otvoriti bolja radna mjesta, ostvariti čišći rast i zelenija budućnost. Hrvatska je već uspješna u energetskoj efikasnosti. Ova zemlja ima ogroman potencijal za razvoj postojećih obnovljivih izvora energije. Hrvatska je bogata prirodnim ljepotama i kulturnom tradicijom koju se može očuvati i pokazati svijetu. Radujem se raspravama o svim ovim pitanjima u neformalnom razgovoru tijekom dijela posvećenog pitanjima i odgovorima. Vrata Ujedinjenih naroda su vam otvorena.

Nakon odlaska iz regije, putujem u London na Olimpijske igre. Čujem da hrvatska rukometna reprezentacija - Kauboji - ima dobre šanse da osvoji medalju. Ne mogu vam reći za koju ću zemlju navijati budući da to ne bi bilo diplomatski. No mislim da će mi se oprostiti ako priznam da se divim hrvatskim košarkaškim zvijezdama. Neki od vas su možda premladi da bi se sjećali legendarne postave Chicago Bullsa iz devedesetih godina. U osam godina osvojili su šest prvenstava. Imali su mnogo izvanrednih igrača, uključujući i Michaela Jordana i Scottyja Pippina. Godine 1993. dobili su novog prvaka: Tonija Kukoča iz Hrvatske. Tonija Kukoča možda pamtite po tricama, ali ja cijenim njegov angažman za Ujedinjene narode. On je jedan od brojnih Hrvata koji su svoja postignuća iskoristili da pomognu našem radu. Sudjelovao je čak u programu za adolescente s Balkana pod nazivom 'Košarka bez granica' koju je sponzorirao Program Ujedinjenih naroda za nadzor droga. Treba nam pomoć svih ljudi u rješavanju mnogobrojnih problema u današnjem svijetu, od mržnje i nedostatka tolerancije do gladi, od bolesti i diskriminacije do uništavanja okoliša i rata.

Volite li košarku ili nogomet... studirate li diplomaciju ili filozofiju... imate li profil na Twitteru ili Facebooku, i vaš se glas može čuti. Možete ostaviti traga. Možete biti građanin svijeta koji radi za bolji svijet"

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.