Gobac i Vukojević privilegirani su i u ovoj Vladi: Imaju monopol i enormne profite na državnim subvencijama!

ZORAN GOBAC, Višeslav Vukojević i Zoran Bede, vlasnici tvrtke "Drava International d.o.o." iz Osijeka, bliski vrhu HDZ-a, uživaju privilegirani status i kod vlade Zorana Milanovića. Drava International i dalje je uvjerljivi monopolist na tržištu prerade PET ambalaže, jer je ova Vlada dopustila stečaj njihove jedine konkurencije BBS d.o.o., a zahvaljujući niskim cijenama otkupa ambalaže omogućuje im i enormni profit. Iako je bivša ministrica Mirela Holy još u predizbornoj kampanji najavljivala ukidanje poticajne naknade za ambalažu koju plaćaju korisnici ambalaže te smanjenje povratne naknade s 50 na 30 lipa, to se do danas nije dogodilo. Prema važećoj "Odluci o cijeni preuzimanja otpadne ambalaže za zbrinjavanje i oporabu" koju je Fond za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti donio 25.studenog 2011., cijena nesortiranog PET ambalažnog otpada koju hrvatski oporabitelji plaćaju Fondu iznosi 665 kuna (cca 90 eura) za 1 tonu.

Istovremeno, prosječna cijena otkupa tog otpada u inozemstvu kreće se oko 850 eura. Troškovi oporabitelja su pri tome minimalni i svode sa na cijenu prijevoza i pakiranja u otpadne vreće. To znači da vlasnici "Drave International d.o.o." na jednoj toni otpada kojeg od države otkupe za 90 eura, na inozemnom tržištu zarade približno 760 eura, odnosno deveterostruko!

S obzirom da prosječno prikupljena količina takvog otpada u Hrvatskoj iznosi 18 tisuća tona, prosječni prihod tvrtke "Drava International" uz minimalne troškove iznosi približno 13,5 milijuna eura.

Da podsjetimo, jedina konkurencija "Dravi International"  bila je BBS d.o.o. tvornica za preradu PET otpada i izradu ambalaže iz  Novog Marofa. Vlada je odbila zahtjeve vjerovnika da se nastavi proizvodnja, a odbila je i ponude kupaca zainteresiranih za preuzimanje pogona u Novom Marofu, čime je 150 radnika ostalo na cesti. Trenutno je u tijeku rasprodaja imovine po deseterostruko nižoj cijeni od minimalne. Propast tvrtke uzrokovala je istraga protiv predsjednice uprave Barbare Bešenić koju je DORH 2011. optužio za krijumčarenje otpada, dok je glavni svjedok bio Zvonko Bede, predsjednik Uprave konkurentske Drave International. Zorana Gopca i Višeslava Vukojevića mediji odvih dana povezuju s kriminalnim podzemljem u koje cure tajni podaci iz PN Uskoka. Iako ih povezuju s vrhom HDZ-a, Gobac i Vukojević dugogodišnji su prijatelji i SDP-ovog ministra Ante Kotromanovića s kojim su bili suvlasnici tvrtke za razminiravanje "Enigma".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.