Glavni lobist za oružje u slučaju Patria osuđen na tri godine zatvora, ostaje bez 2,25 milijuna eura

Ilustracija: MORH

NA SUDU u Beču danas su izrečene presude za aferu Patria. Kako prenosi novinska agencija APA, glavni lobist za oružje u slučaju Patria, Hans-Wolfgang Riedl, osuđen je na tri godine zatvora, od čega jednu bezuvjetno. Riedl je osuđen i na plaćanje kazne od 850.000 eura jer nije platio porez na proviziju koju mu je isplatila Patria, a sud mu je odlučio uzeti s računa 1,4 milijuna eura Patrijine provizije.

Riedl je, prema optužnici, 2007. godine prenio u Sloveniju mito u iznosu od više stotina tisuća eura kako bi finska kompanija Patria ondje sklopila ugovor za 135 oklopnih vozila "težak" 278 milijuna eura.

Drugi glavni optuženik, austrijsko-slovenski poduzetnik Walter Wolf, optužen za kriminalno udruživanje s Riedlom, nije se danas pojavio na suđenju iz zdravstvenih razloga. Očekuje se kako će biti oslobođen krivnje jer je i Riedl oslobođen po toj točki optužnice.

Tri preostala suoptužena u slučaju, Hans-Peter W., Wolfgang A. i Wilfried K., oslobođeni su optužbi za industrijsku špijunažu i utaju poreza u aferi Patria.

Obje strane, i tužiteljstvo i Riedlova obrana, najavile su žalbe na presudu. Austrijski mediji oslobađajuće presude za dio optuženih ocijenili su "iznenađujućima".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.