Glavak: Ima se za milijunske nagrade kandidatima, a povjerenica za informiranje ostaje na suhome

Foto: FAH

HDZ-ova saborska zastupnica Sunčana Glavak upozorila je u utorak na Odboru za medije da povjerenica za informiranje Anamarija Musa najavljuje odlazak s te funkcije jer smatra da je se opstruira u radu i uskraćuju joj se sredstva.

Ima li razuman razlog za to što povjerenica gotovo pa najavljuje odlazak s funkcije i povratak na staro radno mjesto, Pravni fakultet, upitala je Glavak na Odboru koji je raspravljao o prijedlogu državnoga proračuna za 2015.

Radi se na problemima Ureda povjerenice

Glavak je pritom primjetila da Vlada za izbornu kampanju želi "nekoga nagraditi s milijun kuna", referirajući se na Vladinu odluku da se prvoplasiranom predsjedničkom kandidatu troškovi kampanje u prvom krugu nadoknade s milijun kuna, umjesto s 250.000, kao na prošlim izborima.

Predstavnica Ministarstva financija izjavila je da postoji svijest o problemima Ureda povjerenice i traži se rješenje kako bi se "uspostavile sve funkcije zbog kojih je osnovan".

Prijedlog proračuna na Odboru nije prošao jer su "za" glasovala četiri člana Odbora, pet ih je bilo "protiv".

Bulatović: Hina će se snaći

Pomoćnica ministrice kulture Vesna Bulatović izjavila je da Hrvatska izvještajna novinska agencija (Hina) ima osigurano trogodišnje financiranje.

Vjerujemo da će Hina, kao snažna agencija, naći i dodatne mogućnosti financiranja, odgovorila je Bulatović oporbenim Jasenu Mesiću (HDZ) i Mladenu Novaku (HL) koji su se zanimali za poziciju Hine, s obzirom da se lani činilo da neće preživjeti jer je dobila manje novaca za 2014,. a nije je bilo u projekcijama za 2015. i 2016. godinu.

Problem s Hinom protezao se iz godine u godinu, podsjeća Bulatović koja kaže da su sada osigurana sredstva za plaće djelatnika i materijalne troškove od 2015. do 2017. godine.

Lutrija glavni financijski oslonac neprofitnih medija


Neprofitni mediji važni su za demokratski razvoj društva, a sredstva za njih najvećim se dijelom generiraju iz sredstava Hrvatske lutrije, odgovorila je pomoćnica ministrice Mesiću koji se zanimao zašto se i kroz proračun forsiraju mediji koji uzimaju i dio sredstava Fonda za pluralizam, odnosno lokalnih televizija i radija.

Kako neprofitni mediji mogu dobiti više novca od zaštite arhivskog gradiva, arheoloških istraživanja i pripreme projekata EU, pitao je Mesić.

Ni jedan arhivski projekt ili program nije uskraćen, uzvraća Bulatović.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.