Francuski pisac "sišao s uma": "Breivik je točno ono što Norveška zaslužuje"

NAGRAĐIVANI francuski pisac i izdavač Richard Millet izazvao je buru u javnosti svojim komentarima o norveškom masovnom ubojici Andersu Breiviku o kojem je napisao da je "točno ono što Norveška zaslužuje".

Millet je kazao da ne podržava zločine koje je Breivik počinio, ali i da je pročitao svih 1500 stranica ubojičinog manifesta objavljenog na internetu. Hvali Breivikovo pisanje i izražavanje mržnje prema socijalnoj demokraciji, imigraciji i multikulturalizmu. "Bez sumnje, Breivik je ono što Norveška zaslužuje", napisao je Millet u pamfletu napisanom na 18 stranica, piše AFP.

"Sišao je s uma"


On je "ponajviše dijete rastavljene obitelji zbog ideološke i rasne pukotine izazvane imigracijom u Europu u posljednjih 20 godina", napisao je Millet. Njegovi stavovi su izazvali zgražanje u književnim krugovima, a spisateljica Annie Ernaux je taj tekst nazvala "politički opasnim dokumentom". Drugi pisac, Tahar Ben Jelloun je kazao da je Millet "sišao s uma". 

"On piše strašno dobro. Njegove upitne ideje ne smanjuju njegove literarne kvalitete", kazao je pisac Alexis Jenni u obranu Milleta. Anders Breivik je prošlog tjedna osuđen na maksimalnu kaznu od 21 godine zatvora zbog ubojstva 77 ljudi u bombaškom napadu u Oslu i krvoproliću na otoku Utoyi.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.