Francuski odgovor na pokolj u Toulouseu: U ranu zoru uhićeno 20 islamista

FRANCUSKA policija u ranu zoru je krenula u akciju u kojoj su uhitili 20 osoba za koje se sumnja da su islamisti.

Najviše racija je provedeno u Toulouseu i Nantesu. Podsjetimo, Mohamed Merah je u Toulouseu u dva odvojena napada ubio sedmero ljudi, nakon čega je prošlog tjedna okružen njegov stan te ga je ubio 22. ožujka u razmjeni vatre ubio policijski snajperist. Izvor blizak Merahovoj istrazi je kazao da današnja uhićenja nema veze sa tim slučajem.

Sarkozy akcijom diže popularnost?


Racije su u suradnji izvele francuska obavještajna služba DCRI i elitne policijske snage. Većina prepada se dogodila u Toulouse, u četvrti Mirail. No, bilo je racija i u Nantesu, za koje se vjeruje da je centar grupe "Vitezovi ponosa" koju su neki francuski mediji povezali sa Merahom. Nemoguće je ne primijetiti kako su se francuske vlasti počele obračunavati sa "islamistima" nakon ovakvog pokolja te je moguće da će Mohameda Meraha i njegov stravičan zločin iskoristiti za obračun sa imigrantima.

Ne treba zaboraviti i da se sve to događa u tijeku tijesne predsjedničke kampanje. U trenucima kada je izbila kriza s Merahom, sadašnjem predsjedniku Nicolasu Sarkozyju je skočila popularnost pa je moguće i da će ovu akciju iskoristiti kako bi se prikazao kao neprikosnoveni čuvar sigurnosti Francuza. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.