Francuska stisnula Rusiju: Ne damo nosač helikoptera dok se ne sredi situacija u Ukrajini

Foto: FAH

FRANCUSKA je u utorak odgodila "do nove odluke" isporuku Rusiji prvog nosača helikoptera Mistral, koju je Pariz prekinuo zbog rješavanja krize u Ukrajini, a tu je odluku Moskva dočekala s oprezom.

Predsjednik Francois Hollande "smatra da sadašnja situacija na istoku Ukrajine još uvijek ne omogućava tu isporuku te je stoga ocijenio da će njegovo dopuštenje pričekati do nove odluke", priopćila je Elizejska palača.

Rusija suzdržana u reagiranju

Rusija "zasad" neće sudski goniti Francusku, reagirao je zamjenik ruskog ministra obrane Jurij Borisov. "Čekat ćemo strpljivo", kazao je Borisov kojega citira novinska gencija Ria Novosti. "Zasad ne predviđamo nikakvo djelovanje", dodao je on.

Prvi Mistral, s imenom "Vladivostok", trebao je prvotno biti predan naručitelju - Moskvi polovicom studenoga u okviru ugovora od 1,2 milijarde eura potpisanog u lipnju 2011. između Rusije i brodarske tvrtke DCNS, pod tadašnjim francuskim predsjednikom Nicolasom Sarkozyjem.

Hollande uvjetovao isporuku detantom

No operacija je u središtu diplomatsko-vojne prepirke otkad je Hollande, njegov socijalistički nasljednik, odlučio početkom rujna povezati tu isporuku, vrlo kritiziranu u zemljama NATO-a i posebice SAD-u, s političkim rješenjem krize u Ukrajini.

Šef francuske države ponovio je u nekoliko navrata zadnjih tjedana da se prekid vatre predviđen sporazumom potpisanim u Minsku 5. rujna mora "u potpunosti poštovati" u Ukrajini prije nego što Pariz isporuči "Vladivostok".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.