Francuska će isporučiti ratni brod Rusiji: "Samo zato što Amerikanci kažu ´skočite´, mi ne bi trebali skočiti"

Foto: Guliver Image/Getty Images

FRANCUSKI dužnosnici branili su odluku predsjednika Francoisa Hollandea da ujesen isporuči nosač helikoptera Rusiji unatoč pozivima Velike Britanije i SAD-a da to ne učini.

Govoreći uoči sastanka Vijeća za vanjske poslove EU-a na kojemu je jedna od tema najnoviji razvoj događaja u Ukrajini nakon rušenja malezijskog putničkog zrakoplova iznad istočne Ukrajine i sankcije Moskvi, Hollande je u ponedjeljak kasno navečer izjavio da će prvi ratni brod Mistral biti isporučen kao što je i planirano u listopadu, ali da će odluka o drugom brodu ovisiti o ponašanju Moskve u ukrajinskoj krizi.

To je dosad najjasniji signal Pariza da namjerava ispuniti kontroverzni ugovor unatoč ukrajinskoj krizi i došao je samo nekoliko sati nakon što je britanski premijer David Cameron rekao da bi njegovoj zemlji bilo "nezamislivo" to učiniti.

"David Cameron bi trebao početi s čišćenjem ispred vlastitog praga"

"Hollande se ne povlači. On će isporučiti prvi brod unatoč činjenici da je od njega zatraženo da to ne učini", rekao je Jean-Christophe Cambadelis, čelnik Hollandeove vladajuće Socijalističke stranke, u izjavi za televiziju u utorak.

"To je lažna debata koju vode licemjeri... Kada vidite koliko je (ruskih) oligarha potražilo utočište u Londonu, David Cameron bi trebao početi s čišćenjem ispred vlastitog praga."


"Samo zato što Amerikanci kažu 'skočite', mi ne bi trebali skočiti", rekao je Xavier Bertrand, bivši ministar u vladi Nicolasa Sarkozyja u čije je vrijeme potpisan ugovor s Rusijom, za radio France Inter. "Francuska riječ i njezin potpis moraju se poštovati."

Američki predsjednik Barack Obama izrazio je zabrinutost zbog ugovora o isporuci Mistrala u lipnju radi potpore Rusije separatistima u istočnoj Ukrajini. Visoki dužnosnik američke administracije rekao je u ponedjeljak da se Washington i dalje protivi isporuci ratnih brodova.

Ugovor potpisan 2011. godine

Cameron je pozvao u ponedjeljak EU-u da uvede gospodarske sankcije protiv Rusije i da prestane prodavati oružje toj zemlji.

Francuska je 2011. godine potpisala s Rusijom ugovorom o gradnji dva ratna broda tipa Mistral u vrijednosti 1,2 milijarde eura. Isporuka prvog broda predviđena je za jesen i Hollande je rekao da će biti isporučen jer je već plaćen, a da će isporuka drugog broda ovisiti o ponašanju Moskve u ukrajinskoj krizi.

Za otkazivanje drugog broda, sankcije EU-a moraju biti dogovorene na razini šefova država i Vlada, izjavio je predstavnik francuske Vlade.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.