"Facebook ubojstvo" šokiralo Nizozemsku: Zbog tračeva na internetu platila smaknuće najbolje prijateljice

PRIJE dva dana počelo je suđenje na kojem se na optuženičkoj klupi našlo troje mladih Nizozemaca kineskog podrijetla u slučaju popularno nazvanom "Facebook ubojstvo".

U siječnju je u svojem domu nasmrt izbodena 15-godišnja Joyce Winsie Hau, nakon što se preko Facebooka posvađala s najboljom prijateljicom. Winsie je navodno na Facebooku i drugim socijalnim mrežama širila tračeve o "seksualnim nestašlucima" svoje najbolje prijateljice, 16-godišnje Polly. To je Polly toliko razljutilo da je zajedno sa svojim dečkom odlučila da Winsie "mora platiti" te su unajmili 15-godišnjeg Jinhua da je ubije, piše Radio Netherlands Worldwide.

Za ubojstvo ponudili manje od sto eura i plaćanje pića


Za ubojstvo su tinejdžeru ponudili manje od 100 eura te su mu obećali da će mu u budućnosti plaćati pića kada izađu van. Nizozemsko Ministarstvo pravosuđa je izvijestilo da su proveli tjedne planirajući ubojstvo, a s ubojicom su komunicirali telefonski i preko Facebooka. Navodno su vršili snažan pritisak na ubojicu. "Ako to ne učiniš, tebe ćemo ubiti", govorili su mu tinejdžeri.

Otac ubijene je u pismu sucu napisao da se svakoga dana pita kako su mu kćer mogli ubiti zbog obične svađe. "Primijetio sam da djeca postaju sve nasilnija i nemaju poštovanja. Ne misle na druge", napisao je otac i dodao da se nada kako će sudac, političari, roditelji i cijelo društvo učiniti više kako bi se to zaustavilo. Ovaj slučaj je u Nizozemskoj potaknuo raspravu o ulozi socijalnih mreža i ponašanju tinejdžera na internetu. Zbog toga što su optuženi maloljetnici, tužitelj za njih traži samo godinu dana zatvora.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.