Evo koga ste izabrali: Većina dužnosnika ne zna ispuniti imovinsku karticu

Foto: Ilustracija

HRVATSKIM dužnosnicima pri ispunjavanju imovinske kartice najveći je problem to pravilno učiniti. Za čak 80 posto dužnosnika od njih 3.500 koji su lani izabrani na lokalnim izborima Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa naložilo da karticu ispravno popune li nadopune, rečeno je danas u Splitu na edukaciji koju je održalo to povjerenstvo.

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa RH održalo je edukaciju za gradske i općinske dužnosnike u Splitsko-dalmatinskoj županiji o sukobu interesa i podnošenju izvješća o imovinskom stanju. Među tridesetak dužnosnika bio je i splitski gradonačelnik Ivo Baldasar .

"Prošle godine su bili lokalni izbori te smo u godinu dana zaprimili više od 3500 kartica i za 80 posto njih smo morali donijeti zaključak kojim nakon administrativne provjere kartice nalažemo dužnosniku da je pravilno ispuni ili nadopuni pa će fokus edukacija biti usmjeren pravilnom ispunjavanju kartice", rekla je u Splitu članica Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa Tatjana Vučetić.

Ocijenila je da obrazac za ispunjavanje imovinske kartice i nije dobro osmišljen, da pitanja nisu dovoljno jasno postavljena te da otvaraju dvojbe. Ona misli da je problem što dužnosnici kartice ispunjavaju reda radi.

Navode kako imaju kredit no najčešće brkaju pojam vjerovnika i založnog dužnika, rekla je Vučetić.

Istaknula je kako im dosta glavobolje zadaju administrativne provjere koje neće biti potrebne nakon informatizacije i ispunjavanja imovinske kartice elektronskim putem jer će sustav biti pojednostavljen.

Na pitanje novinara što je s bivšim splitskim dogradonačelnicima Jurom Šundovim i Anđelkom Visković, koji su dobili nekoliko stotina tisuća kuna naknade za rad u skupštini Turističke zajednice, Vučetić je odgovorila kako su prijave podnesene te da je nakon provedenog postupka to povjerenstvo donijelo odluku o pokretanju postupka.

"Očitovanja smo dobili prije dan-dva. Na sljedećoj sjednici Povjerenstva to će biti jedna od tema. Oni su mogli biti u Turističkoj zajednici, ali nisu smjeli primiti naknadu za drugu javnu dužnost koju obavljaju zato što su na nju postavljeni kao zamjenici gradonačelnika. Drugu funkciju mogu obavljati, ali za nju ne smiju primati novac. Kako su primali naknadu, tako su prekršili odredbe Zakona o sprječavanju sukoba interesa", odgovorila je.

U sukobu interesa početkom ove godine bio i splitski gradonačelnik Ivo Baldasar, koji je u veljači Komunalnom poduzeću "Čistoći" i Turističkoj zajednici Splita vratio oko 20 tisuća kuna radi izbjegavanja sukoba interesa jer je novac dobio kao predsjednik njihovih skupština.

"Srećom, kratko sam bio u sukobu interesa i to sam shvatio pa sam na vrijeme reagirao i tako postao jedan od rijetkih koji je samostalno vratio novac dok su drugi čekali da im to odredi Povjerenstvo. U svakom slučaju, ova edukacija je više nego potrebna", izjavio je gradonačelnik Baldasar.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.