Europski sud: Njemačka može uskratiti novac nezaposlenim europskim migrantima

Foto: Cédric Puisney/Flickr

EUROPSKI sud pravde danas je presudio da Njemačka može uskratiti temeljna socijalna davanja nezaposlenim europskim migrantima čak i ako su oni prije imali posao, a odluka je primjenjiva na sve članice EU, javlja BBC.

Presuda je donesena u sporu koji je pokrenula Nazifa Alimanović, državljanka Švedske rođena u BiH, koja je radila manje od godinu dana i kojoj je naknada za nezaposlenost uskraćena nakon što drugi posao nije pronašla u roku od šest mjeseci.

Sud je odvagnuo da uskraćivanje određenih davanja europskim migrantima koji traže posao izvan matične nacije "ne krši princip jednakog postupanja".

Kraj "turizma zbog beneficija"

Odluka je pozdravljena u Ujedinjenom Kraljevstvu koje traži reformu europskog pravosuđa, glasnogovornica konzervativaca za Europu, Anthea McIntyre, kaže da je ona "veliko usvajanje" britanskog stava o takozvanom socijalnom turizmu ili turizmu zbog beneficija.

"Ostatak Europe sve češće stvari promatra na naš način. To je dobro za ključna područja u ponovnim pregovorima".

Glasnogovornik vlade dodaje da presuda pokazuje da su Britanci bili u pravu kad su ograničili davanja za Europljane koji ne uplaćuju u proračun Ujedinjenog Kraljevstva.

"To također nadalje podržava naš argument da individualna zemlja članica treba imati slobodu da svoj sustav socijalne skrbi dizajnira bez stalnih izazova na sudovima".


Zastupnica Britanskih liberalnih demokrata kaže da odluka "potvrđuje da nezaposleni iz drugih dijelova EU ne mogu automatski dobiti socijalne naknade."

Jednaka prava nakon pet godina

The Local navodi da presuda znači da će europski građani koji žive u Njemačkoj imati pravo na naknadu za nezaposlenost u trajanju od šest mjeseci i da će tek nakon petogodišnjeg boravka u zemlji steći jednaka prava koja imaju građani Njemačke.

Europski sud je današnjom presudom proširio odluku donesenu u studenom prošle godine kad je zaključio da Njemačka ne treba plaćati socijalna davanja migrantima za koje se utvrdi da nemaju namjeru pronaći posao.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.