Europska komisija osudila nasilje nad ženama: Svaka treća žena u EU-u žrtva do 15. godine

Foto: Ilustracija

SVAKA treća žena u EU-u iskusila je psihičko ili fizičko nasilje do 15. godine života, upozorili su u ponedjeljak visoki dužnosnici Europske komisije i snažno osudili diskriminaciju i sve oblike nasilja nad ženama.

Europska povjerenica za vanjske poslove Federica Mogherini, povjerenica za pravosuđe Vera Jourova i povjerenik za međunarodnu suradnju i razvoj Neven Mimica objavili su zajedničku izjavu u povodu Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama 25. studenoga.

Globalni problem nasilja nad ženama

Povjerenici ističu da se diskriminacija i nasilje nad ženama nastavljaju diljem svijeta, u svim društvima i regijama. "Žene se maltretira, siluje, muči, tuče i ubija, čak i u njihovim vlastitim domovima", ističu povjerenici.

Izvan EU-a djevojčicama se zabranjuje školovanje ili ih se prisilno udaje, a seksualno nasilje se koristi kao ratna taktika, upozoravaju Mogherini, Jourova i Mimica.

EU stoga smatra borbu protiv svih oblika nasilja nad ženama i djevojčicama svojim prioritetom i kamenom temeljcem poštivanja ljudskih i temeljnih prava.

Jednakopravnost spolova prioritet

"Jednakopravnost spolova i osnaživanje žena, eliminacija svih oblika nasilja i štetnih praksi preduvjet su za uklanjanje siromaštva i održivi razvoj", kaže se u izjavi povjerenika.

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježava se svake godine 25. studenoga. Taj datum prihvatio je UN i od 1999. se obilježava u znak sjećanja na sestre Mirabel, političke aktivistkinje koje je dao brutalno ubiti dominikanski diktator Rafael Trujillo jer su planirale rušenje njegovog režima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.