Europa pozdravila pobjedu Nove demokracije: "Spremni smo nastaviti pomagati Grčkoj"

EUROPSKI političari pozdravili pobjedu Nove demokracije Antonisa Samarasa na ponovljenim parlamentarnim izborima u Grčkoj, a njemačka kancelarka Angela Merkel odmah je sinoć telefonski čestitala novom premijeru, kojem je poželjela brzo slaganje nove vlade.

> "Ovo je pobjeda za cijelu Europu": Demokrati dobili izbore u Grčkoj, ostaje se u eurozoni!

> Kreću pregovori o formiranju nove vlade: "Pobrinut ću se da ova žrtva grčkog naroda doprinese prosperitetu"

Predsjednik Europske vijeća Herman Van Rompuy i predsjednik Europskog parlamenta Jose Manuel Barroso u zajedničkoj su izjavi komentirali grčku pobjedu.

"Pozdravljamo hrabrost i otpor grčkih građana, u potpunosti svjesni žrtve koja je od njih zahtijevana da bi se spasilo grčko gospodarstvo i izgradio novi, održivi razvoj u zemlji. Mi ćemo i dalje stajati iza Grčke kao članice Europske unije i eurozone. Radujemo se suradnji s novom vladom i podržavamo napore Grčke da izvede svoje gospodarstvo na održivi put", stoji u zajedničkoj izjavi europskih čelnika koji su istaknuli da je druga prilagodba ekonomskog programa dogovorena između Grčke i EU temelj na kojem treba graditi ekonomski rast i stvaranje radnih mjesta. "Spremni smo nastaviti pomagati Grčkoj u postizanju tih ciljeva", zaključuju Van Rompuy i Barroso.

Europska pomoć bi se mogla očitovati i kroz novu odgodu plaćanja grčkih financijskih obaveza, a pobjedu proeuropski orijentirane Nove demokracije pozitivno su dočekale i europske te svjetske burze. Euro je, naime, od jutros na najvišoj razini u posljednjih mjesec dana, a diljem svijeta porasla je i vrijednost europskih dionica.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.