Elicom nije dobio posao održavanja javne rasvjete u Zagrebu: "Neka se raspiše novi javni natječaj bez diskriminacijskih uvjeta"

Foto: Hina

TRGOVAČKO društvo Elicom d.o.o. neće od Grada Zagreba dobiti posao održavanja objekata i uređaja javne rasvjete na gradskom području jer je tijesnom većinom (22 za, 24 protiv) glasova zastupnika Gradske skupštine danas odbijen taj prijedlog gradonačelnika Milana Bandića.

Predsjednik Odbora za komunalno gospodarstvo i nestranački zastupnik Vladimir Ferdelji ocijenio je ponudu Elicoma nepovoljnom za Grad navodeći da je to bila jedina ponuda pristigla na javni natječaj za povjeravanje poslova javne rasvjete na području Zagreba.

To je zakonito, ali nije u interesu Grada. Interes je da se javi što više ponuđača, a ovo je bio natječaj na kojem je bio samo jedan ponuđač i u kojem se pojavio zahtjev koji je unaprijed eliminirao ostale ponuđače pa zbog toga nije prihvatljiv za usvajanje. Neka se raspiše novi javni natječaj bez diskriminacijskih uvjeta kako bi se mogao javiti veći broj ponuđača, rekao je Ferdelji.

Istaknuo je kako bi volio da Elicom dobije posao i dokaže da je u konkurenciji najbolji, pojasnivši da se to u ovom slučaju ne može reći jer je Elicom bio jedini ponuđač koji je mogao zadovoljiti uvjet natječaja, da je u posljednjih pet godina obavljao poslove održavanja javne rasvjete u vrijednosti od najmanje pet milijuna kuna godišnje.

"Lova curi na sve strane"

"Takvih problema ne bi bilo da se prihvatio moj prijedlog o osnivanju društva Energo Zagreb", poručio je Davor Bernardić (SDP) dodajući da bi tako Zagreb mogao raspolagati i trgovati s električnom energijom.


"Lova curi na sve strane - za struju, vodu, za energetsku neefikasnost", dodao je Bernardić upitavši što košta Grad Zagreb da ide u projekte koji će osigurati manje potrošnje energije i jeftinije održavanje.

I Mario Župan (HDZ, HSP AS, BUZ) smatra da se na javni natječaj treba javiti više ponuđača te je upitao zašto natječaj nije objavljen u e-obliku.

Elicom je bio ponudio godišnju cijenu od 32,7 milijuna kuna bez PDV-a na rok od četiri godine.

Zastupnici nisu prihvatili ni gradonačelnikov prijedlog zaključka o sklapanju ugovora o nagodbi između Grada Zagreba s društvom Produkt i Školskom knjigom zatraživši dodatna objašnjenja o gradskim potraživanjima i ostalom do sljedeće skupštinske sjednice.

Jednoglasno je pak podržan prijedlog promjena Poslovnika zagrebačke Gradske skupštine u prvom čitanju jer će se time ojačati demokratski duh te u Staru gradsku vijećnicu uvesti elektronički displej i elektroničko glasovanje kako bi nazočni mogli vidjeti tko je kako glasovao te koliko dugo govori odnosno krši li time poslovnik. Konačnu odluku o tome gradski će zastupnici donijeti nakon drugog čitanja.

Davor Bernardić (SDP) danas je, u prvom čitanju prijedloga za promjenu poslovnika, apelirao da se uvaže svi prijedlozi i sugestije koji su na tragu da se poboljša način rada. Kad je riječ o prijavljivanju gradskih zastupnika za zastupnička pitanja na aktualnom satu, SDP je predložio da se zastupnici unaprijed prijavljuju sukladno kvoti u klubu.

Usklađivanje s izmjenama Zakona o kazalištima


Gradska skupština prihvatila je ugovor o osnivanju Zaklade "Hrvatska kuća disanja" radi unaprjeđenja i promicanja respiracijskog zdravlja građana. Za osnivanje zaklade osigurano je 100.000 kuna iz gradskog proračuna, a Hrvatsko torakalno društvo 20.000.

Prihvaćene su i izmjene i dopune Statuta HNK u Zagrebu kojima se odredbe Statuta usklađuju s izmjenama Zakona o kazalištima.

"Radi se o novom kazališnom zakonu s kojim se treba uskladiti. Radi se ponajprije o točkama oko izbora i imenovanja intendanta u slučaju kad se gradonačelnik/gradonačelnica i ministar/ministrica ne usklade", kratko je rekao Tedi Lušetić iz Gradskog ureda za obrazovanje kulturu i sport.

Margareta Mađerić (HDZ) rekla je kako joj nije jasno zašto se Bandić povukao iako je govorio kako neće dopustiti da ministrica imenuje intendanta, a ako do toga dođe - Zagreb neće financirati HNK. Gradonačelnik joj večeras nije mogao odgovoriti na to pitanje jer nije bio nazočan drugom dijelu skupštinske sjednice.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.