Ekstremističko regrutiranje u Sloveniji: Novi fenomen koji još nije reguliran zakonom

Foto: sova.gov.si/en/

SLOVENSKE sigurnosne službe već su prošle godine registrirale odlazak nekih slovenskih državljana na krizna područja u inozemstvu, ali ih policija nije mogla kazneno goniti jer to po slovenskom zakonu ne predstavlja kazneno djelo, priopćila je u četvrtak slovenska policija.

"Od lani smo registrirali više slučajeva novačenja slovenskih državljana i njihovo sudjelovanje u operacijama u kriznim područjima, ali to naš zakon ne tretira kao kazneno djelo", kazao je na konferenciji za novinare u Ljubljani ravnatelj kriminalističke policije Marjan Fank.

Pretresi kuća u Ljubljani i Vrhniki

Slovenska policija u srijedu je izvela dva kućna pretresa u Ljubljani i Vrhniki, kod osoba koje se smatraju simpatizerima radikalnog islama i kod kojih je nađeno oružje, no nisu zadržani u pritvoru nego će biti optuženi samo za ilegalno posjedovanje oružja, iako mediji tvrde da su se na strani islamista borili u Siriji.

"Slovenski zakon samo sudjelovanje u vojnim operacijama u inozemstvu ili djelovanje u stranim vojskama ne tretira kao kazneno djelo", kazao je Fank, dodavši da bi za kazneni progon bila potrebna sumnja da su takve osobe sudjelovale u terorističkim akcijama ili počinile druga kaznena djela protiv čovječnosti, prema međunarodnom pravu.

Fank: Ekstremističko regrutiranje nov je fenomen

Što se tiče problema novačenja boraca za konflikte na područjima koja kontroliraju ekstremisti, Fank je kazao da se radi o relativno novom fenomenu koji stoga nije reguliran zakonima.

Glede slovenskih državljana koji su se borili u takvim postrojbama, Fank je rekao da surađuju s policijama drugih država, ali da ocjenjuju da je broj takvih osoba minimalan.

Neki slovenski mediji ovih su dana, pozivajući se na navodne procjene slovenske obavještajne službe SOVA, navodili da su u Siriji ili Iraku na strani ekstremista bori ili se je borilo 15-ak slovenskih državljana ili stranaca naseljenih u Sloveniji.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.