Ekskluzivno: Josipovićev ZAMP kreditirao je spornu nekretninu Marka Perkovića Thompsona!

Foto: Index, Google maps

HDS ZAMP investirao je u nekretninu Marka Perkovića Thompsona u Zagrebu, koju već duže vrijeme istražuju DORH i Porezna uprava zbog sumnji da je sagrađena mitom dobivenim od HDZ-a 2007. godine. Prema dokumentaciji kojom raspolaže Index, HDS ZAMP hipotekarni je vlasnik jednog stana od 107 metara kvadratnih u višekatnici koja se nalazi na adresi Kameniti stol br. 19. u zagrebačkom naselju Remete. Zgradu sa sedam stanova na elitnoj lokaciji, tijekom 2009. sagradio je Marko Perković Thompson zajedno s tvrtkom Pugna, koju zastupa njegov menadžer Zdravko Barišić, a koja je u vlasništvu Barišićeve supruge.

Zemljište za gradnju zgrade od 658 kvadratnih metara, Perković je kupio u lipnju 2007. nedugo nakon što mu je, kako tvrdi državno odvjetništvo, bivši glavni rizničar HDZ-a Mladen Barišić, predao mito od 515 tisuća eura za nepjevanje u predizbornoj kampanji iste godine. Državno odvjetništvo smatra da je riječ o novcu koji je Perković uložio u kupovinu građevinskog zemljišta u Remetama, jer se iznosi podudaraju, dok Perković tvrdi da je riječ o posudbi njegova kuma Vjekoslava Diega Miletića, poslovnog čovjeka iz Ekvadora. Iako je predstavljen kao suinvestitor, Perkoviću je nakon prodaje stanova isplaćena dobit u vidu jednog neprodanog stana od 107 m2.

Prema tvrdnjama DORH-a, vrijednost tog stana bitno je manja od Perkovićeva uloga, pa se sumnjalo da je dio dobiti prikriven čime se bavila i Porezna uprava RH odrezavši mu porezni dug od 1,16 milijuna kuna.

Sudbina spornog stana ne prestaje biti zanimljiva niti nakon što ga Marko Perković Thompson u lipnju 2010. prodaje tvrtki Medikol, poznatom po monopolističkim i unosnim poslovima s HZZO-om u mandatu premijera Ive Sanadera. Cijena za koju je Perković prodao stan Medikolu iznosila je 1,6 milijuna kuna.


Prema zemljišnim knjigama Grada Zagreba, založno pravo radi osiguranja tražbine za spomenuti stan od 1. studenog 2009. g. polaže HDS ZAMP, a obvezu vraćanja kredita uz godišnju kamatu od 8,2 posto do naplate preuzima kupac stana, tvrtka Medikol. To bi, dalje, značilo da je Hrvatsko društvo skladatelja sudjelovalo u kreditiranju Perkovićeve zgrade koju istražuju DORH i Porezna uprava, a da o tome uopće nije bilo riječi tijekom postupka Ivi Sanaderu i tijekom obrade Porezne uprave, gdje su izjave dali Marko Perković Thompson, njegov menadžer Zdravko Barišić i Vjekoslav Diego Miletić koji je na saslušanje u Poreznu upravu došao čak iz Ekvadora.

No, iz DORH-a kao niti iz Porezne uprave nije bilo ni riječi o tome je li saslušan Marko Vojković, koji upravlja poslovima HDS ZAMP-a, a poznat je i po prijateljstvu s predsjednikom države Ivom Josipovićem i glavnim državnim odvjetnikom Mladenom Bajićem.

Nakon što je u lipnju 2010. Medikol kupio stan od Marka Perkovića Thompsona dodjeljuje ga na korištenje svom direktoru financija Borisu Sruku, aktualnom direktoru poslovanja HRT-a. Sruka je na HRT nedavno doveo njegov dugogodišnji prijatelj Goran Radman kojeg je, pak, na mjesto ravnatelja progurao Ivo Josipović, bivši glavni tajnik HDS ZAMP-a. Sruk je, inače, imenovan šefom poslovanja HRT- iako nije ispunjavao natječajni uvjet od 10 godina radnog staža.



Nakon što je napustio Medikol, Boris Sruk nije napustio i stan koji mu je dodijeljen na korištenje, već je na njega stavio zabilježbu zahtijevajući prijepis vlasništva, o čemu je Index već pisao. Kao argument da stan pripada njemu, a ne Medikolu, Sruk je naveo troškove uređenja potpuno novog stana - od 420 tisuća kuna, što mu bivša tvrtka osporava. Postupak utvrđivanja vlasništva i naknade štete o tome se vodi na Općinskom sudu u Zagrebu. Čini se da bi važnu ulogu u razrješenju tog spora mogao igrati i HDS ZAMP koji je hipotekarni vlasnik stana, no, za sada, ni na Općinskom sudu u Zagrebu nema spomena ZAMP-u.

Udruga građana koja "brine o interesima hrvatskih autora, skladatelja i novinara", a koju već godinama na svoj način uzurpira klika predsjednika države Ive Josipovića, kao da je izuzeta iz svih istraga.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.