Ekskluzivno: Bandić i Crkva došli do građevinske dozvole tako što su izbrisali aktivni nogometni klub iz 1954. godine!

Foto: I. Ćimić

NADBISKUPIJA zagrebačka odlučila je zemljište u centru Zagreba, u Strojarskoj ulici, na 10 tisuća četvornih metara, dati u koncesiju za izgradnju stambeno-poslovnog prostora s parkom, trgovačkim, ugostiteljskim i javnim sadržajima.
 
Na toj lokaciji niknut će dva staklena poslovna tornja i 2 stambena objekta s više od 50 tisuća četvornih metara nadzemnog te više od 8 tisuća četvornih metara podzemnog dijela. Ispod svega bit će podzemna garaža, a između poslovnog i stambenog dijela javni sadržaji te javni park kao oaza zelenila.
 
Natječaj za projekt poslovno-stambenog centra zajedno su raspisali Udruženje hrvatskih arhitekata i Zagrebačka nadbiskupija, koja je vlasnik zemljišta, nakon čega je za investitora izabran najbolji ponuđač.
 
Prostor u Strojarskoj gdje je bio lociran Zagrebparking odnosno "pauk", Crkva je dobila povratom imovine 2009. godine. Prije dvije godine raspisali su natječaj za projekt na kojem je pobijedila tvrtka Proarh, a tvrtka VMD Promet investitor je poslovno-stambenog kompleksa.
 
Naime, Crkva je taj projekt dala u koncesiju tvrtki VMD Promet i to za 18 milijuna eura! Sredstva dobivena od koncesije zemljišta, najavili su s Kaptola, bit će namijenjena financiranju Hrvatskog katoličkog sveučilišta. 
 
Nakon što su ishodili sve dozvole Nadbiskupija je dala Projekt u koncesiju za 18 milijuna eura
 
No, problemi oko ovog projekta nastali su kada je trebalo dobiti građevinsku dozvolu, a tada je velikodušno "uletio" Grad Zagreb na čelu s Milanom Bandićem.  
 
Naime, na području Strojarske gdje se i gradi poslovni centar jedan dio parcele pripadao je Nogometnom klubu Sloga - Gredelj koji je aktivan još od 1952. godine. Kada je zemljište u Strojarskoj 2009. godine vraćeno i Crkvi, vraćeno je i Nogometnom klubu koji je ondje imao svoje prostore, a ta promjena vidljiva je u povijesnom zemljišno-knjiškom izvatku. 
 
No, prošle godine u svibnju Gradski ured za Imovinsko-pravne poslove i imovinu Grada Zagreba donio je Rješenje prema kojem današnja NK Sloga Gredelj, koja se natječe u četvrtoj ligi, nije pravni sljednik NK Sloge iz 1954. godine! Kako smo istražili, Grad Zagreb donio je ovakvu odluku jednostrano i bez prava žalbe. 
 
Radili u tišini 
 
Štoviše, Grad Zagreb uopće nije obavijestio NK Slogu Gredelj kako je postupak u tijeku i kako su zapravo izbrisani iz vlasništva u Strojarskoj. 
 
S predsjednikom NK Sloge Nikolom Komljenovićem razgovarali smo više puta u protekla dva dana. Kada smo mu pokazali dokumente izrazio je nevjericu da bi Grad Zagreb mogao tako nešto napraviti, a zatim i nevjericu jer nitko iz Kluba nije obaviješten o toj odluci. 
 
Njihov Klub osnovan je 1954. godine pod imenom NK SLOGA, 1977. godine mijenja ime u NK GREDELJ, a od  1994. godine opet nosi ime NK SLOGA. Od 19. svibnja 2011. godine nosi sadašnji naziv NK SLOGA GREDELJ i trenutno se natječe u 4. HNL - središte A.
 
 
O ovoj odluci grada Zagreba, predstavnici NK Sloga nikada nisu obaviješteni
 
Iako je Klub dobio povrat zemljišta u Strojarskoj ulici 2009. godine, Grad Zagreb u najnovijem rješenju tvrdi da je klub prestao postojati u svibnju 1993. godine te da nema pravnog sljednika. 
 
"Mi o tome pojma nemamo. To nije moguće. Mi itekako postojimo", rekao nam je Komljenović u nevjerici dok je gledao dokumente koje iz Grada Zagreba koje smo mu dali na uvid. 
 
Umjesto NK Sloge, u vlasništvo je upisan Grad Zagreb  koji je odmah dao građevinsku dozvolu. Naime, odluka da se NK Sloga briše donesena je 16. svibnja, a rješenje je postalo pravomoćno odmah sljedeći dan 17. svibnja. Samo dva tjedna kasnije, to je rješenje upisano u zemljišne knjige, a građevinska dozvola dobivena je i potvrđena već istog mjeseca, odnosno 29. lipnja! 
 
Klub je 2009. godine dobio povratom vlasništvo nad zemljištem u strojarskoj da bi im dvije godine kasnije grad Zagreb to zemljište oduzeo na vrlo čudan način. 
 
Za sada nije poznato koji će biti sljedeći koraci Nogometnog kluba Sloga zbog ovog slučaja, a već su najavili Skupštinu kluba.  
 
Inače tvrtka VMD, Grad Zagreb te Nadbiskupija već su i ranije bili upetljani u afere, kada je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić potrošio u lipnju 2008. godine 45 milijuna kuna iz gradskog proračuna za uređenje elitne podsljemenske ulice na Ružičnjaku. Vlasnik zemljišta bila je Crkva, a VMD je imao pravo građenja. Ondje svoje stanove imaju bivši ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković te gradski pročelnik Davor Jelavić. 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.