Egipat: Oslobođeno 12 aktivista optuženih za napad na sjedište Muslimanske braće

Foto: Guliver Image / Getty Images

OSLOBOĐENO je dvanaest aktivista u Egiptu protiv kojih je vođen postupak za napad na sjedište Muslimanske braće (Ihvan). Aktivisti su bili optuženi zbog "zagovaranja nasilja", javio je novinar agencije Anadolija.

Optužnicu zbog "zagovaranja nasilja" protiv 12 aktivista podiglo je tužilaštvo Egipta nakon sukoba ispred centra Ihvana u naselju El-Mukattam u Kairu. Aktivisti su danas izašli pred suca. Kazneni sud je oslobodio svih 12 aktivista, među kojima su se nalazili i Ala Abdulfettah, Nevvara Necm i Ahmed Duma.

U sukobima u ožujku između dvije grupe, tokom demonstracija ispred centra Ihvana u naselju Mukattam, povrijeđeno je više desetina osoba.

Egipatska centralna banka negirala zamrzavanje imovine dužnosnika Muslimanske braće

Centralna banka Egipta (CBE) negirala je navode o zamrzavanju imovine lidera Muslimanske braće.

"Nema nikakvih instrukcija o zamrzavanju imovine lidera Muslimanske braće", izjavio je jedan dužnosnik CBE-a za agenciju Anadolija u nedjelju.

Egipatski mediji ranije su objavili da je imovina u vojnom udaru svrgnutog predsjednika Mohammada Morsija i nekoliko visokih dužnosnika Muslimanske braće zamrznuta.

"Nema instrukcija za zamrzavanje imovine zvaničnika Muslimanske braće", izjavio je visoki zvaničnik CBE-a, najveće državne banke, naglasivši kako postoji mnogo dezinformacija koje bi mogle uticati na stabilnost zemlje.

Egipatske banke ranije su zamrznule imovinu smijenjenog predsjednika Hosnija Mubaraka i nekoliko dužnosnika njegovog režima nakon što je Mubarak smijenjen 2011. pod optužbama za korupciju.

Komercijalne banke također su potvrdile da nije bilo instrukcija za zamrzavanje imovine.

"Nismo primili bilo kakve liste s imenima osoba iz Muslimanske braće za zamrzavanje njihove imovine", potvrdila je Nayera Nazih Amin, CEO Piraeus banke u Egiptu.

"CBE je objavila uputstva o zamrzavanju imovine na osnovu sudskih optužbi za korupciju", objasnio je Ismail Hassan Mohamed, predsjedavajući i generalni direktor Misr Iran Development Bank, dodavši da se ništa takvo nije desilo.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.