Ebola hara Afrikom, a hrvatski policajci azilante primili bez ikakve zaštite

Foto: Hina

U PRIHVATNI centar u Ježevu do polovine ove godine prošlo je više od 200 imigranata od kojih ih je dosta iz Afrike, na čijem zapadu hara smrtonosna ebola.

"Dolaskom stranca u naš prihvatni centar osnovne mjere sigurnosti su upotreba rukavica i eventualno po potrebi maska za lice. U slučaju da se uoči da osoba ima neke znakove bolesti, policijski službenici i ostali djelatnici koriste i ostala sredstva, jednokratne hlače i jednokratnu bluzu i jednokratnu kapu koja se koristi i kao navlaka za cipele. Nakon rada sa strancima obavezno se dezinficiraju ruke i sav prostor u kojem se radilo", rekao je za RTL Miroslav Horvat, pomoćnik voditelja Prihvatnog centra za strance u Ježevu.

Odjeća i obuća imigranata odlazi na pranje, a oni dobivaju novu odjeću nakon čega idu na liječnički pregled. Centar ima i dvije prostorije za izolaciju. Horvat kaže kako se u Ježevu mjere zaštite od zaraznih bolesti kontinuirano provode te da one nisu pokrenute samo zbog ebole.

Sindikat policije upozorava kako je centar u Ježevu jedan od rijetkih koji su opremljeni za ovakve situacije. Prošlog tjedna u jednu zagrebačku policijsku postaju stiglo je 16-ero tražitelja azila iz Afrike. Policajci koji su ih procesuirali navodno nisu imali ni komad zaštitne opreme.

"Nego se sad to počelo raditi da im se šalju kompleti Evo danas smo dobili čak i iz PU Zagrebačke, da oni koji trebaju stupiti u kontakt sa ljudima sa drugog kontinenta, da se jave u PU Zagrebačku, da im jave koji broj da pošalju. To je smiješno!" kazao je za RTL Dubravko Jagić, predsjednik Sindikata policije Hrvatske.

U MUP su pak potvrdili da opremu imaju djelatnici na graničnim prijelazima, pa i u zračnim lukama te da bi oni trebali utvrditi dolazi li netko iz zemlje gdje je zabilježena bolest iz skupine virusa kojoj pripada i ebola.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.