EUforija: Sve što trebate znati o okolišu nakon što uđemo u EU

Foto: EUforija

PROJEKT EUforija se nakon kraće pauze nastavio tematskom konferencijom o okolišu  3.04.2012. u Muzeju Mimara

Teme koje su se posebno obrađivale na ovoj konferenciji su:

- Otpad i zbrinjavanje – poslovanje u EU i promjene 1.7.2013.; zašto kasnimo; koliko će nas koštati prilagodbe u zbrinjavanju; koji su najbolji modeli?

- Okoliš – aktualnosti: Slavonski Brod, Plomin,…kao i poslovanje u EU i promjene 1.7.2013.; Natura 2000 i očuvanje prirode – zašto su građevinari protiv

- Obnovljivi izvori energije – aktualnosti: Ombla, kao i poslovanje u EU i promjene 1.7.2013. te financiranje; Europa 2020, Europa 2050 – možemo li stići preuzete obveze?

- Energetska učinkovitost – poslovanje u EU i promjene 1.7.2013. , kao i financiranje; koja je razlika između Europskih certifikata i američkih (Green building society); zašto europa ide u zgradarstvo?

- ETS (trgovina pravima za zagađivanje) –  razina informacija među onima koji će imati prava – bojazan da će naši prava prodati industirjski razvijenijim zemljama ispod cijene

Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović pozdravio je poduzetnike okupljene na konferenciji o okolišu u sklopu projekta EUforija, održanoj u muzeju Mimara, čiji je cilj njihova što bolja prilagodba skorom ulasku Hrvatske u Europsku uniju. Ministar je naglasio da je EU klub čije su članice postavile visoke standarde u zaštiti okoliša. Podsjetio je da su ti standardi dodatni izazov za tvrtke i poduzetnike te da će se prema njima razlikovati dobri od najboljih poduzetnika u cijeloj Europi.

"Znam da investitori žele u što kraćem roku i uz što manje troškove realizirati svoje projekte. No važno je podići svijest o tome da je okoliš važan i da je on odgovornost svih nas. Vjerujem da će svaki odgovoran investitor to uzeti u obzir,” naglasio je Zmajlović, podsjetivši da se gospodarstvenici za ulazak u EU pripremaju već dugi niz godina, pri čemu im Ministarstvo zaštite okoliša i prirode nastoji pomoći prevladati teškoće koje su neizbježan dio tog procesa. Upitan o nedostatku strateških procjena utjecaja na okoliš i koordinacije s drugim ministarstvima kao što stoji u završnom monitoring izvješću EU, Ministar Zmajlović je najavio kako će novi Zakon o zaštiti okoliša još jasnije definirati potrebu izvođenja strateške procjene utjecaja na okoliš kao sastavni dio procesa donošenja prostornog plana za županije. Posebno se osvrnuvši na aktualnu raspravu o Naturi 2000, Zmajlović je napomenuo da područja koja u nju ulaze sukladno direktivama EU nisu područja na kojima se ne smije ništa graditi niti područja u kojima je zabranjena bilo kakva djelatnost, već alat za očuvanje bioraznolikosti koji ujedno može predstavljati polugu razvoja, no održivog razvoja.



Tijekom panela "Promjene, prilagodbe, prijetnje i prilike u okolišu prilikom ulaska u EU”, ravnatelj Državnog zavoda za zaštitu prirode(DZZP), Dr.sc. Matija Franković detaljnije se osvrnuo na Naturu 2000, naglasivši da ona prema procjeni Europske komisije zemljama članicama donosi između 200 i 300 milijardi eura koristi godišnje. U tom smislu je naglasio da očuvana priroda (za sada u prijedlogu nekih 37% ukupnog teritorija Hrvatske) može predstavljati svojevrsni proizvod koji će Hrvatska plasirati na tržištu, građanima onih zemalja čija bioraznolikost i priroda nisu očuvani kao u slučaju Hrvatske. Netransparentnost i nemogućnost predviđanja što će se dogoditi sutra, a sve zbog izbora i promjene vlasti, glavna su zapreka razvoju održivog gospodarstva, prema Žarku Horvatu iz tvrkte Holcim. Teško je, smatra, razgovarati o bilo čemu ako je jedini horizont koji vidimo sljedeći izbori - apsolutni stav svih dionika i razina države je "not in my backyard", vjerojatno zato što nemaju povjerenja u one koji donose odluke - rekao je Horvat i dodao kako je jedan od većih problema nedostatak odgvornosti jer da gospodarstvenici uglavnom poštuju zakone, jer u protivnom bivaju kažnjeni, dok kad jedinice lokalne samouprave ne poštuju zakone onda se ništa ne dogodi. Ravnatelj Agencije za zaštitu okoliša (AZO) Dr.sc. Neven Voća rekao je da AZO intenzivno radi na kreiranju transparentnog sustava koji će sve podatke o zagađivačima okoliša i stanju okoliša na određenim geografskim lokacijama učiniti lako dostupnima svim građanima kako bi mogli donositi bolje odluke o kupnji nekretnina i investicijama na određenim područjima. Ivana Ostoić(IQ konzalting) je naglasila kako radeći s poduzetnicima iz sektora turizma tek rade na tome da se održivije ponašanje istakne kao dio tog proizvoda i na taj način se podiže konkurentnost.

Na okruglom stolu "Promjene u okolišu i upravljanju otpadom ulaskom u EU 1.7.2013.", Dr. Dinko Sinčić (Zg Čistoća) je prezentirao strategiju upravljanja otpadom na razini Grada Zagreba koju je napravila struka i koja je u skladu s EU normama, ali koju zbog dnevnopolitičkih razloga do sada nisu prihvatili niti gradonačelnik niti skupština, a predviđa potpuno zaokruženo rješenje koje nakon recikliranja i iskorištavanja svega što ima na raspolaganju iz otpada ostavlja sve manje smeća za posljednju fazu spaljivanja – puno manje od kapaciteta koji se barataju prilikom spominjanja spalionice (što znači i manju investiciju). Mr. Ante Pavić (ZOV), predstavio je jedinu uspješnu (zato što je strana i privatna) investiciju iz područja zbrinjavanja – Zagrebačke otpadne vode – koja je nastala stranim kapitalom i radi na efikasan način i zapošljava puno manje od predviđenih 2000 radnika i u cijenu kubika vode od 5 kuna uspije ugurati sve troškove i uspješno vraća investiciju koja je ne samo uspješna i djelotvorna, već i lijepo dizajnirana.

Doc. dr. Savka Kučar Dragičević (pomoćnica ravnatelja AZO), naglasila je kako je nekad s početkom pregovora s EU otpad bio ključni problem, ali da je sada vrijeme da se preorijentiramo više na klimatske promjene, CO2 i trgovanje pravima zagađivanja, što su nešto važniji problemi koje i EU tek pokušava riješiti. Domagoj Stjepan Krnjak (Načelnika sektora za procjenu okoliša i industrijsko onečišćenje pri Ministarstvu), naglasio je da su obaveze prema EU koje se odnose na industriju zapravo obaveze industrije prema sebi samoj, jer će prilagodba u konačnici prvenstveno koristiti njoj samoj. Marko Ružić (odjel za zaštitu okoliša grad Velika Gorica) naglasio je kako na razini lokalne zajednice dosta teže ide sa zaštitom okoliša jer svaka nova lokalna vlast ima "nove ideje" u tom području i puno je nerazumijevanja i neznanja, pa se lokalno zainteresirano stanovništvo lako usmjeri putem dezinformacija da bude protivno svakoj inicijativi. Prof.Dr. Nenad Mikulić (Predsjednik Skupštine HUSZPO) predstavio je rad udruge.



Na okruglom stolu "Obnovljivi izori energije, energetska učinkovitost i EU fondovi u EU 1.7.2013.", Dr. Neven Voća (ravnatelj AZO), Ivan Szekeres (zelenaenergija.org) i Ana Pavičić-Kaselj zaključili su kako smo dobro krenuli na području solara i vjetroelektrana, kako je zakonski okvir dobro usklađen s EU i na raspolaganju investitorima, da ima i nešto novaca iz programa Ineligent Energy Europe, ali da se slabo povlači, osobito u dijelu kada bi to trebale činiti jedinice lokalne uprave i samouprave zbog čestih izbora. Također je naglašeno kako su solari i vjetroelektrane, pa čak i mini hidro OK, ali da veći potencijal predstavljaju bioelektrane kojima se još nismo dobro ni pozabavili, a pri čemu važnu ulogu igra i monopolski položaj hrvatskih šuma.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.