Dva kanadera poslana u pomoć BiH: Kraj Jablanica gori od petka, strahuje se da će vatra ugroziti i kuće

HRVATSKA Vlada održala je danas telefonsku sjednicu na kojoj je donesena Odluka o upućivanju dva zrakoplova Oružanih snaga Republike Hrvatske tipa Canadair CL-415, s dvije posade od ukupno šest pripadnika OSRH u Bosnu i Hercegovinu radi pružanja humanitarne pomoći u gašenju požara, na području općine Jablanica, izvijestili su iz Vlade.

Vatrogasci, šumari i pripadnici Oružanih snaga Bosne i Hercegovine strahuju da bi požar koji od petka gori nedaleko od parka prirode Blidinje kod Jablanice tokom noći mogao doći na 500 metara od sela Sovići, prenosi Al Jazeera. Požarna linija duga je skoro 20 kilometara, a u gašenju su tijekom današnjeg dana sudjelovali i helikopteri Turske i Oružanih snaga BiH.

Jedan krak požara širi se i dalje prema selu Sovići u blizini Jablanice, a vatra prijeti i time da ugrozi naselja i u prozorskoj općini. Na tom području već su angažirane brojne vatrogasne ekipe iz nekoliko gradova Bosne i Hercegovine, a gasitelji i dalje velike nade polažu u djelovanje helikoptera Oružanih snaga BiH koji je angažiran na gašenju. Kanaderi iz Hrvatske u pomoć bi im trebali stići sutra ujutro.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.