Dubrovački trombunjeri i Trenkovi panduri na 20. obljetnici obnove rada Hrvatskog sokola

Screenshot: YouTube

POSTROJAVANJEM pripadnika 22 hrvatske povijesne postrojbe na središnjem osječkom Trgu Ante Starčevića i mimohodom kroz središte grada, u subotu je obilježena 119. obljetnica postojanja osječke udruge "Hrvatski sokol" i 20. obljetnica obnove njezina rada.

U postrojavanju i mimohodu, uz ostale, sudjelovali su Gradska straža Bakar, Frankopanska garda Ogulin, Zrinska garda Čakovec, Dubrovački trombunjeri, Trenkovi panduri Požega te Karlovačka i Varaždinska građanska garda.

Poglavar "Hrvatskog sokola" Miroslav Čakalić istaknuo je kako je udruga, koja nastavlja tradiciju istoimene osobne straže hrvatskog bana Josipa Jelačića, od 2005. godine član Saveza povijesnih postrojbi Hrvatske vojske i Europskog saveza povijesnih postrojbi, koji okuplja više od 400 povijesnih postrojbi.

Ocijenio je kako je udruga, koja se poput sličnih postrojbi bavi očuvanjem povijesne i kulturne tradicije, samo prošle godine sudjelovala na 127 svečanosti u Osijeku, a ukupno 166 u Hrvatskoj i inozemstvu. Dodao je kako je u proteklih 20 godina kroz udrugu prošlo oko 700 članova, koji se biraju na javnom natječaju.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.