Državni tužitelj prije smrti pripremao tjeralicu za argentinskom predsjednicom

Foto: FAH

ALBERTO NISMAN, tužitelj čija je nedavna misteriozna smrt šokirala Argentinu, izradio je nacrt tjeralice za predsjednicom Cristinom Fernandez Kirchner, optužujući je da je pokušala zaštititi iranske službe od odgovornosti za bombaški napad na židovski centar 1994. godine, javlja New York Times.

Dokument se sastoji od 26 stranica i pronađen je u smeću Nismanovog stana, a zahtijevao je i uhićenje argentinskog ministra vanjskih poslova Hectora Timermana. I Timerman i Kirchner su više puta zanijekali Nismanove optužbe da su povezani s tajnim dogovorima s Iranom, a koji su obuhvaćali uhićenja iranskih visokih dužnosnika osumnjičenih za povezanost s bombaškim napadom.

"Objava takvih informacija uzrokovala bi neviđeni skandal u zemlji", rekao je tamošnji politički analitičar Sergio Berensztein.

Predsjednica Kirchner trenutačno je u službenom posjetu Kini, no još se nije oglasila na posljednje vijesti o planiranoj tjeralici.

U tijeku je i istraživanje smrti Nismana koji je prošli tjedan pokopan na jednom židovskom groblju, a za koju se nastoji utvrditi je li uzrokovana samoubojstvom ili ubojstvom.

Smrti prije svjedočenja o bombaškom napadu

Alberto Nisman pronađen je u kupaonici svog stana u Buenos Airesu, nekoliko sati prije nego što je trebao svjedočiti na saslušanju u Kongresu o bombaškom napadu na najveći židovski centar 1994. godine u Argentini.

Nismana je prije 10 godina za državnog tužitelja postavio tadašnji predsjednik Argentine Nestor Kirshner, pokojni suprug Christine Fernandez Kirshner, da rukovodi istragom bombaškog napada iz 1994. godine na zgradu Argentinsko-izraelskog udruženja AMIA u Buenos Airesu, kada je poginulo 85, a ranjeno više od 200 ljudi.

Nisman je prije toga optužio predsjednicu Fernandez da je otvorila tajni kanal prema grupi Iranaca osumnjičenih da su podmetnuli bombu, s namjerom da budu oslobođeni, kako bi Argentina mogla uvesti prijeko potrebnu naftu iz Irana, koji poriče da ima bilo kakvu vezu s tim napadom.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.