Država Pripuzu za auto olupine platila naknadu od 50 milijuna kuna

Foto: Arhiva

DA je biznis sa smećem vrlo unosan, pokazuju i podaci Ministarstva zaštite okoliša o naknadama za zbrinjavanje i odvoz automobilskih olupina.

Naime, država je još 2009. godine povećala naknadu po kilogramu otpadnog vozila sa 0,30 kuna na 0,70 kuna. Nakon toga je iznos te naknade produljen, "zbog recesije“, kako objašnjavaju iz Ministarstva zaštite okoliša, tako da ta naknada vrijedi i danas.
 
U 2012. godini, je šest tvrtki dobilo naknade za sakupljanje otpadnih vozila i to CE-ZA-R d.o.o, Metis d.d, Kairos d.o.o., Flora-VTC d.o.o., Odlagalište sirovina d.o.o., te Sava promet d.o.o. Kao obrađivači otpadnih vozila ponovno se spominju CE-ZA-R d.o.o. te Odlagalište sirovina d.o.o.
 
Uvjerljivo najveće prihode od Države imala je tvrtka CE-ZA-R, u vlasništvu Petra Pripuza, odnosno njegove tvrtke C.I.O.S., koja je za sakupljanje otpadnih vozila dobila 25.399.557,33 kune. Ista ta tvrtka je za obradu otpadnih vozila dobila naknadu u iznosu od 24,022.749,10 kuna.
 
Iako Ministarstvo zaštite okoliša zadržavanje naknade pravda "recesijom“ te da manja naknada "predstavlja dodatno opterećenje koncesionarima i cjelovitom sustavu gospodarenja ovom kategorijom otpada“, tvrtka CE-ZA-R vrlo dobro posluje.
 
Prema izvješću za 2012. godinu, ta je tvrtka ostvarila prihode od 730,5 milijuna kuna, dok je dobit iznosila 49,9 milijuna kuna.
 
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.