Doznajemo: Milanovićevoj ekipi javno zdravstvo nije dovoljno dobro pa im plaćamo preglede kod privatnika!

 Foto: Davor Pongračić (Cropix), Screenshot: Index

U VRIJEME dok se svi ministri pa i premijer Zoran Milanović "kunu" putem medija u javno zdravstvo, iza leđa javnosti rade nešto sasvim drugačije. Kako doznaje Index, 48 zaposlenika koji rade u kabinetu premijera Milanovića obavit će o trošku državnog proračuna sistematske preglede u privatnoj poliklinici Sunce.

Hrvatski građani za to će platiti 51,4 tisuće kuna. Riječ je o uobičajenim sistematskim pregledima za koje je osposobljena svaka jedinica primarne zaštite pa time još više čudi zašto Milanović preferira privatno umjesto javnog.

Zaboravite javno, uzmite privatno!

Da ne bi bilo zabune, zaposlenicima je sukladno Kolektivnom ugovoru zajamčen sistematski zdravstveni pregled, a iz Vlade nam nisu znali odgovoriti zašto su se odlučili na privatni sektor. Tek nam kažu da je Vlada RH raspisala natječaj. Naravno riječ je o natječaju s "famoznim" IIB dodatkom.



"Vlada Republike Hrvatske je na internetskoj stranici www.vlada.hr objavila zahtjev za prikupljanje ponuda na koji su se mogli javiti svi zainteresirani gospodarski subjekti (i privatni i oni uključeni u sustav javnog zdravstva). Nakon pregleda i ocjene svih pristiglih ponuda, odabrana je ponuda Poliklinike Sunce kao ponuda s najnižom cijenom", stoji u pismenom odgovoru kojeg smo dobili iz Kabineta Vlade na pitanje zašto je izuzet sustav javnog zdravstva.

Štoviše iz odgovora kojeg smo dobili iz Vlade da se zaključiti da se sustav javnog zdravstva mogao javljati na natječaje Vlade, no nejasno nam je kako jer javno zdravstvo nije uključeno u tržišnu utakmicu. 

No iz Vlade su zadovoljni na kraju s postignutim poslom jer kažu da su prikupili četiri ponude od čega je odabrana najniža.

Avberšek: Javno zdravstvo je educirano, sposobno i osposobljeno

O natječaju Vlade i dodjeli posla privatnoj poliklinici upoznali smo i predsjednicu Nezavisnog sindikata zaposlenih u zdravstvu Spomenku Avberšek koja nam kaže da je i ovaj slučaj zapravo dokaz da se u Vladi jedno govori, drugo misli, a treće radi. Avberšek tako podsjeća kako su svi ministri na čelu s premijerom Milanovićem u svojim izjavama za medije bili opredijeljeni za javno zdravstvo.


"Normalno je i logično da svi oni koji dobivaju novac iz državnog proračuna, da ga i vraćaju u proračun. Javno zdravstvo dovoljno je sposobno , educirano, osposobljeno i stručno da obavi ovakve sistematske zdravstvene preglede. Uostalom u javnom zdravstvu se radi 16 sati dnevno, sve bi se stručno odradilo. Ne vidim razloga zašto se u ovom slučaju promovira privatni sektor", kaže nam Avberšek dodajući da prema kolektivnom ugovoru i zaposlenici u zdravstvu imaju pravo na sistematske preglede. Kako je naglasila svi ti pregledi obavljaju se u sustavu javnog zdravstva.

"Ako smo već svi opredijeljeni za javno zdravstvo pa zašto onda to i ne preferiramo? Ovaj novac koji se daje iz proračuna za preglede mogao je završiti u javnom zdravstvu kojem ionako nedostaje novca. Nije sada bitno je li to riječ o pet, deset kuna ili više od 50 tisuća kuna, stvar je u tome da je ovaj novac državnih službenika namijenjen pregledima trebao završiti u sustavu javnog zdravstva", kaže Avberšek dodajući da svatko od službenika za svoj novac može poći na pregled u privatnu polikliniku, no za državni novac taj pregled je morao biti obavljen u sustavu javnog zdravstva.

Zaposlenici u zdravstvu koriste javno zdravstvo


Iako smo Avberšek dva puta pročitali Vladin odgovor u kojem stoji da se i sustav javnog zdravstva mogao javiti na Vladin natječaj ni njoj nije jasno kako bi to uopće bilo moguće.

"Nisam pravnik, zaista ne znam na što su mislili", kaže nam na kraju Avberšek koja smatra nedopustivim da su državni službenici upućeni na privatni sektor u zdravstvu za sistematske preglede.    

Vlada odmah reagirala: Sve je po zakonu

Nedugo nakon objave ovog teksta od Ureda za odnose s javnošću Vlade RH dobili smo sljedeće reagiranje, koje prenosimo u cijelosti:

Niti je itko iz "Milanovićeve ekipe" išao na sistematski pregled, niti su na sistematski pregled išli zaposlenici iz "kabineta", već iz Tajništva Vlade, a obaveza sistematskog pregleda je obaveza zapisana u Kolektivnom ugovoru s državnim službenicima i namještenicima, kao što stoji u odgovoru na Vaš upit koji smo Vam ranije uputili, iz kojeg je jasno da je cijeli postupak javne nabave zdravstvene usluge sistematskih pregleda proveden transparentno i sukladno Zakonu.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.