Dok hrvatske rafinerije propadaju, Naftna industrija Srbije ulaže 100 milijuna dolara u Rafineriju Novi Sad

 Foto: NIS/flickr

DOK hrvatske rafinerije propadaju, te ih mađarski MOL pretvara, prema tvrdnjama sindikata Ine, u skladišta derivata uvezenih iz Mađarske, suradnja ruskog Gazpromnefta i srpske Vlade, kao suvlasnika Naftne industrije Srbije (NIS) odlično funkcionira, te se planira ulaganje od 100 milijuna dolara u obnovu rafinerije Novi Sad.

NIS planira u moderniziranoj Rafineriji nafte u Novom Sadu proizvoditi visokokvalitetna bazna ulja, od kojih će značajna količina biti namijenjena izvozu, najavio je ranije generalni direktor NIS - a Kiril Kravchenko, istakavši da će kapacitet rafinerije biti 180.000 tona godišnje.
 
Zahvaljujući tom ulaganju, rafinerijski pogoni će biti spašeni, a novosadska rafinerija baznih ulja bit će jedinstvena u ovom dijelu Europe.
 
Rafinerije takvim proizvodnim programom maziva su rijetkost u svijetu i slična postoji samo u Švedskoj, dodao je Kravchenko, a prenosi Tanjug.
 
Planirano je da nove proizvodne linije u Rafineriji Novi Sad budu puštene u rad 2015. godine
Sirovina za proizvodnju baznih ulja u novosadskoj rafineriji bit će nafta tipa “Velebit”, koja se proizvodi u Srbiji i koja ima jedinstvena fizičko - kemijska svojstva pogodna za proizvodnju tih ulja, a koristit će se i teški ostaci hidrokrekinga iz Rafinerije u Pančevu, kazao je Kravchenko.
 
U NIS-u su ranije objasnili da će to omogućiti postizanje gospodarske i proizvodne sinergije dvije NIS-ove rafinerije, a izgradnja pet novih kapaciteta za proizvodnju baznih ulja u Rafineriji Novi Sad predstavlja sljedeću fazu modernizacije proizvodnih kompleksa NIS-a.
 
U NIS-u su istaknuli da su prednosti koje Srbija ima za realizaciju tog projekta - dostupnost domaće nafte tipa “Velebit”, čije procijenjene rezerve su dovoljne za oko 10 godina proizvodnje tih ulja, kao i  postojanje kompaktnog proizvodnog kompleksa i sirovina u jednoj regiji, za razliku od konkurentskih tvrtki koje iz različitih dijelova svijeta uvoze sirovine za proizvodnju baznih ulja ili čak uvoze gotove proizvode.
 
Iz nafte tipa “Velebit” proizvodit se naftenska bazna ulja, a iz ostataka hidrokrekinga iz Rafinerije Pančevo - parafinska ulja.
 
Naftenska bazna ulja koriste se za kemijsku industriju i elektroenergetiku i za proizvodnju guma, dok se parafinska bazna ulja koriste za motore i hidrauličke sustave.
 
Strategiju razvoja proizvodnje baznih ulja u Rafineriji Novi Sad odobrio je Odbor direktora NIS-a u svibnju 2012. godine, a usuglasila su ga dva najveća dioničara tvrtke - Vlade Srbije i tvrtka Gazpromneft.
 
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.