Djevojci pozlilo na plaži u Baškoj, pala u komu i preminula: Je li se Sandi moglo pomoći da je liječnik ponio bocu s kisikom?

Foto: Facebook

U PONEDJELJAK je u riječkom KBC-u bitku za život izgubila 28-godišnja Sanda Grgurić iz Baške na otoku Krku. Nesretnoj djevojci, koja je bolovala od astme, pozlilo je proteklog petka dok se kupala na plaži.

Liječnik iz turističke ambulante priskočio joj je u pomoć za svega nekoliko minuta, a kad je iz grada Krka za rekordnih 20-ak minuta konačno stigao medicinski tim Hitne pomoći, djevojku su prebacili u bolnicu u Rijeci. No, nisu je uspjeli spasiti. Pala je u komu, a u ponedjeljak je i preminula.

Budući da je Sandin otac optužio liječnika turističke ambulante kako nije propisno pomogao njegovoj kćeri, odnosno nije sa sobom imao potrebnu bocu s kisikom već su po nju Sandini prijatelji otrčali u ronilački klub, iz Ministarstva zdravlja su za RTL najavili kako će tražiti očitovanje liječnika o ovom slučaju.

"Svaka ordinacija opće/obiteljske medicine mora sadržavati propisanu opremu, uključujući i bocu s kisikom. Ministarstvo zdravlja zatražit će očitovanje doktora radi cjelovitog sagledavanja tragičnog slučaja", poručili su iz Ministarstva.

Uspjeli uspostaviti srčani ritam, ali ne i disanje

"Po dolasku na mjesto nesreće naš liječnik je konstatirao da pacijentica nije pri svijesti, da nema spontanog pulsa i spontanog disanja. Uspjeli smo uspostaviti srčani ritam, nažalost disanje ne", rekao je za RTL Davor Vukobrat iz Zavoda za hitnu medicinu Primorsko-goranske županije.

"Svaki liječnik koji ima diplomu medicinskog fakultetu i važeću licencu od liječničke komore mora naprosto znati pružiti mjere osnovnog održavanja života, umjetno disanje i masaža srca, za što mu ne treba dodatna oprema ili lijekovi. Ja vjerujem da su u ovom slučaju kolege postupili tako, ali ne mogu špekulirati", dodao je Vukobrat.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.