Desničarka koja se hvali da je pretukla četiri muškarca i opalila pljusku saborskom kolegi zastupat će Hrvatsku u EU

Foto: Dragan Matić (Cropix) 

RUŽA TOMAŠIĆ saborska zastupnica Hrvatska stranka prava dr. Ante Starčević predstavljat će Hrvatsku najmanje godinu dana u Europskom parlamentu. S obzirom na njene dosadašnje rigidno desne stavove izrečene u hrvatskim medijima jasna su očekivanja od ove zastupnice. Ruža Tomašić aktivirala se u politici početkom 21. stoljeća i to kao član Hrvatske stranke prava kada je ušla u Skupštinu Dubrovačko neretvanske županije.   
 
"Visoka sam i jaka"
 
Dubrovački novinari odmah su primijetili Tomašić koja je nakon povratka iz Kanade govorila "tvrdim hrvatskim", a odmah se pohvalila kako je u toj zemlji kao policajka vozila "dobre i snažne motocikle" te da favorizira Harley Davidson. Tada je i sama pokazivala fotografiju nje na motociklu. U fokus hrvatske javnosti, pa čak i prije nego što je počela narko afera na Korčuli došla je kao i uvijek do sada - skandaloznom izjavom. 
 
Naime, govoreći o vremenima kada je bila tjelohraniteljica Franje Tuđmana rekla je i kako joj je žao što Antu Markovića i Stipu Mesića nije pogodila granata tijekom napada na Banske dvore. Tu svoju skandaloznu izjavu poslije će ispraviti kazavši kako je mislila samo na Markovića.   
 
"Visoka sam i jaka, pa kada se rukujem s ljudima, oni odmah shvate da nisam tradicionalna osoba", objašnjavala je Tomašić kako je prihvaćaju kao ženu u visokim političkim krugovima, a prije svega tako je objašnjavala svoj uzlet u HSP-u. U početku svoje političke karijere u intervjuima se hvalila svojom fizičkom snagom pa je tako u razgovoru za Nacional 2003. godine izjavila kako je u Kanadi kao policajka pretukla četvoricu muškaraca.
 
Opalila šamar kolegi zastupniku 
 
Tomašić se tako tukla i u Saboru kada joj je prišao jedan od zastupnika te joj dao "nisku i degutantnu seksualnu ponudu". Tomašić ga je ošamarila, a mediji su pisali kako je riječ o zastupniku HSS-a koji je rekao i da "Tomašić ima tako dobre noge da bi ih stavio oko svog vrata". No, osim fizičke snage, godinama kasnije postali su sve jasniji rigidno desni stavovi Tomašić. Tako se na HTV-u 2006. godine javno zalagala za to da se Branimir Glavaš ne procesuira za ratne zločine. 
 
"Ako Šeks i Glavaš imaju nekih nesuglasica, neka to riješe međusobno, a ne na račun Hrvatske. Ne može se suditi Glavašu dok svi četnički zločini nisu osuđeni", rekla je Tomašić u emisiji Piramida. No u pravi plan hrvatske medijske scene Tomašić dolazi nakon što je prokazala Jakšu Cvitanovića Cvika te se upustila u borbu protiv narkomanije na Korčuli. 
 
Da joj se prijeti smrću javio je šef SOA-e Karamarko
 
Tada se Tomašić i prijetilo smrću, a haespeovac Pero Kovačević tada je objašnjavao javnosti kako je stranka od policije, ali i iz svojih izvora, dobila informaciju da narkomafija planira i traži osobu koja bi izvršila likvidaciju potpredsjednice HSP-a. 
 
"Plan je otkrio ubačeni tajni agent SOA-e", tvrdio je Kovačević priznajući da je razgovarao sa šefom Sigurnosno-obavještajne agencije - Tomislavom Karamarkom. Sljedeće 2007. godine kao gost emisije HTV-a Nedjeljom u dva, optužila je neimenovane saborske zastupnike da su na "platnom popisu hrvatskih kriminalnih organizacija za ilegalnu distribuciju narkotika". Na pitanje da li komunicira s tim osobama dok je s njima u istoj saborskoj dvorani, Ruža Tomašić je rekla da im kaže tek "dobar dan".
 
Politički uzor - Anto Đapić 
 
Tada je naglasila  kako joj je politički uzor - Anto Đapić. S Đapićem će se dvije godine kasnije razići i izaći iz HSP-a.
 
"Ona nije dobila mirovinu temeljem zakona, nego posebnom Vladinom uredbom. Stoga se pitam: Što je to odradila za HDZ", pitao se u Đapić u jeku najveći sukoba s Tomašić koja ga je zbog toga tužila za klevetu. No, sud je u siječnju 2011. godine presudio kako klevete nije bilo. 
 
Tomašić je u ranijim političkim izjavama vješto izbjegavala pitanja o ustašama često naglašavajući kako je dio njene obitelji bio u postrojbama NDH-a, no da - povijest treba ostaviti povjesničarima.
 
Tomašić za antifašizam, ali što s Jasenovcem?
 
"Dosta licemjerja u pogledu povijesnih događaja, jer se stalno spominju zla proizašla iz vremena NDH-a i ustaštva, a zaboravlja se koliko je ljudi ubijeno u vrijeme komunizma i uime komunističkog pokreta", rekla je Tomašić govoreći o Jasenovcu, a gurajući u prvi plan žrtvu Bleiburga. 
 
"Mi znamo da Jasenovac nije bio radni logor", govorila je Tomašić za vrijeme predizborne kampanje za parlamentarne izbore,  no u vrijeme dok je Mate Granić za HSP vodio vanjsku politiku Tomašić je otvoreno i glasno govorila kako je ona i njena stranka za antifašizam. 
 
"Mi podržavamo antifašizam, ali ne možete ga hvaliti u oblake, a zanemariti sve zločine počinjene u ime antifašizma", govorila je Tomašić 2006. godine. 
 
Crvena zmija se probudila i razbahatila 
 
"Predsjednik Josipović je jednom rekao da je ustaška zmija digla glavu, a meni se čini da se crvena zmija razbudila i razbahatila. Jedna dobronamjerna napomena njima, četiri godine jako brzo prođu," zaprijetila je Tomašić kada je prije godinu dana Sabor donio službenu odluku da više neće biti pokrovitelj komemoracije na Bleiburgu.  Njene posljednje izjave čini se da su je i dovele do izborne pobjede. Od one poznate izjave o "gostima Hrvatske", pa do "srpskog pitanja". 
 
"U Hrvatskoj ih je pet posto, a u Vladi 30 posto. To je znak da im nije baš tako teško", kazala je Tomašić prije mjesec dana govoreći o Srbima u Hrvatskoj dodajući kako Domovinski rat nije gotov. 
 
"Nije im baš teško", rekla je Tomašić koja posebno "voli"rasprave s Miloradom Pupovcem u Saboru. Tako je Pupovca više puta optužila da se ponaša kao zastupnik u srpskom parlamentu, a Srbe da snose odgovornost za rat i tvrdeći da svatko mora platiti za svoje grijehe.   
 
Hvalila se dobrim vezama u Bruxellesu
 
"Po vama izgleda da smo za sve mi krivi, da smo sve mi zakuhali, sve su Hrvati zakuhali", govorila je Tomašić koja često naglašava da želi da se u Saboru govori hrvatski. 
 
"Cijelo vrijeme govore da želimo biti ravnopravni, a pošto je ovo Hrvatski sabor i ovdje se govori hrvatski, ja bih kolege molila da kada imaju rasprave da govore hrvatskim jezikom jer neke riječi ja uopće ne razumijem i koji žive tu Hrvatsku na malo drugačiji način nego što je mi živimo. Hvala lijepa", rekla je Tomašić za saborskom govornicom nakon istupa zastupnika SDSS-a. 
 
Isto tako, valja znati kako se Tomašić hvalila i sa svojim dobrim vezama u Bruxellesu pa je tako na temelju svojih "izvora" iz središta EU prije samo dvije godine izjavila da je "Hrvatska u problemima jer će biti stavljen moratorij na njen ulazak u EU zbog 184 slučaja iz domene pravosuđa". Njeni izvori su joj rekli da je to zbog "Vladimira Šeksa, Ivana Jarnjaka i Jure Radića". Iako odrješita u mnogim odgovorima na postavljena pitanje nikada zapravo Tomašić nije odgovorila zašto se uopće kandidirala za Europski parlament.  
 
Sjedanje u Bruxellesu
 
"Možemo mi sjediti u EU parlamentu, ali odluke sigurno nećemo donositi", rekla je Tomašić koja će na kraju svoje sjedenje i dobro naplatiti.
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.