U SIRAČU se danas održavaju peti po redu Dani šljiva i rakija. Manifestacija je to kojom se, uz konkretne mjere iz općinskoga proračuna za podizanje nasada novih šljivika, želi očuvati tradicija kraja poznatog po proizvodima od šljive, ističe načelnik Sirača, Branimir Miler.
Općina daje 15 kuna po sadnici
Kako državnih potpora za podizanje šljivika nema, općina Sirač odlučila se za subvencioniranje iz vlastitih proračunskih sredstava, i to s 15 kuna po sadnici. Ova je mjera do sada urodila plodom, te je u zadnje tri godine zasađeno oko tri tisuće novih sadnica šljive. I današnjom manifestacijom žele se promovirati domaći tradicionalni proizvodi od šljive, a kako se kuha onaj najpoznatiji - dobra šljivova rakija, posjetitelji mogu doznati na radionici tradicionalnog pečenja rakije pod vodstvom Darka Kunovca. Za dobru rakiju, otkriva, potrebno je očistiti šljive od koštica, a nakon dozrijevanja koma, destilacija se provodi u tradicionalnim bakrenim kotlovima, koji daju najbolju kvalitetu rakije.
Mamurluka ne bi trebalo biti
Kako ljudsko tijelo nema enzime koji bi ih razgradili, ovi alkoholni narkotici odgovorni su za mamurluk poslije lošeg pića. Mamurluka, pak, nakon Dana šljiva i rakija ne bi trebalo biti, jer izloženi su samo najkvalitetniji primjerci, a osim rakije, kuha se i domaći pekmez. Što je potrebno za dobar pekmez, otkriva nam Sirčanka Zdenka Mikeš.
"Raskuhane zdrave i zrele šljive, pa ispasirane i sada su evo na vatri jedno tri do četiri sata. Na kraju stavimo šećer i to je to", kaže Mikeš.
Uz proizvode od šljiva, druženje se u siračkom seoskom dvorištu nastavlja do dugo u noć. Tradicionalni proizvodi izloženi su na više desetaka štandova, a u kulturno-umjetničkom programu predstavljaju se društva iz desetak hrvatskih županija.