Danas u riječkome HNK-u premijera projekta "Hrvatsko glumište", režisera Olivera Frljića

Foto: FAH

UPRAVA riječkog HNK za danas je najavila premijeru autorskog projekta pod naslovom “Hrvatsko glumište". Režira Oliver Frljić, dramaturg je Marin Blažević koji se jasno distancira od lika i djela Slobodana Šnajdera s kojim je došlo do razmimoilaženja oko postavljanja njegovog teksta.

"Da je čitav odnos te predstave sa Hrvatskim Faustom Slobodana Šnajdera prošlost, u onoj mjeri u kojoj je on postao prošlost hrvatskog glumišta", rekao je Blažević.

Predstava se referira na ranije radove koje je Frljić realizirao u Rijeci, prije svega Turbo folk ali i završni je to dio trilogije o hrvatskom fašizmu koja je počela predstavom Bakhe a nastavila se Aleksandrom Zec.

"Mi smo se bavili onim što je hrvatsko glumište radilo, mislilo, izgovaralo tijekom 90-ih, i zapravo, ta situacija da većina hrvatskog glumišta tijekom 90-ih nije imala nikakav kritički odnos ni prema političkoj nomenklaturi ondašnjoj, ni prema cjelokupnoj političkoj situaciji u zemlji", napomenuo je redatelj predstave Oliver Frljić.

Nema sumnje da će i ovo djelo Frljića izazvati burne reakcije javnosti i struke pa stoga pogledajte predstavu kako bi kad lavina krene znali o čemu se govori i piše po medijima i kuloarima. Premijera je večeras u 19:30.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.