Danas kreće potpisivanje sindikalnog referenduma

SINDIKATI javnih službi koji nisu pristali na potpisivanje dodatka Temeljnom kolektivnom ugovoru kreću s provedbom referenduma među članovima, koji se trebaju izjasniti prihvaćaju li dodatak kojim im se smanjuju ili ukidaju neka materijalna prava ili ne.

64 tisuće članova četiriju sindikata - učitelja, zaposlenih u srednjim školama, znanosti i visokom obrazovanju te medicinskih sestara, u 1401 ustanovi do četvrtka u 18 sati, moći će se izjasniti prihvaćaju li dodatak, kojim im se ukidaju regres i božićnice, a smanjuju jubilarne nagrade, dnevnice i naknade za prijevoz.

"Ulazak u ring nikada ne znači da će vam sudac dići ruku, nikada ne znači da nećete dobiti koju modricu, dobit ćete itekako. Što će biti, vidjet ćemo. Hoće li sada zastrašivanje Vlade uroditi plodom. Ovdje jedino što treba ljudima prenijeti je da je referendum njihovo sveto demokratsko pravo i da je pravo čudo da demokratska vlada podmeće i vrši odmazdu zbog provođenja demokratskog instituta koji se zove referendum", istaknuo je predsjednik Matice sindikata Vilim Ribić. Ne skriva da ga ljute prijetnje o smanjenju plaća.

"Poruka je - nema zastrašivanja, Vlada ne može niti ukinuti Temeljni kolektivni ugovor, ne može smanjiti koeficijente, a ne može niti ukinuti ovaj dodatak od 3,5,7 i 9, bez pravnih posljedica", naglasio je Ribić.

Odgovor ima i čelnik Sindikata učitelja, Zvonimir Laktašić. "Linić ne može od prvog listopada smanjiti plaće učiteljima za deset posto. Zašto? Jer u jednom ugovoru piše da koeficijenti na dan potpisa, ne mogu biti manji", rekao je Laktašić.

"HSLS smatra da zadnje izjave ministra Jovanovića nisu u skladu s već dosegnutim demokratskim standardima i da samo dodatno podižu razinu nezadovoljstva"


Povodom sindikalnog referenduma oglasio se i HSLS, čije priopćenje prenosimo u cijelosti:

"HSLS daje punu potporu članovima Sindikata učitelja zaposlenim u srednjim školama, znanosti i visokom obrazovanju te medicinskih sestara i tehničara u slobodi izbora da na referendumu, koji će biti oslobođen svakog političkog pritiska, izaberu svoju pregovaračku poziciju.

HSLS je u svom djelovanju uvijek podupirao punu slobodu civilnog društva u kojem sindikati i sindikalno djelovanje imaju značajnu ulogu. HSLS smatra da zadnje izjave ministra Jovanovića nisu u skladu s već dosegnutim demokratskim standardima i da samo dodatno podižu razinu nezadovoljstva zaposlenih u javnim službama.

HSLS smatra da će rezultat referenduma biti jednim dijelom i ocjena vladinoj politici u znanosti i obrazovanju. HSLS će javno poduprijeti svaki rezultat referenduma bez obzira kakav on bio.

HSLS podsjeća javnost i Vladu na značaj ulaganja u znanost i obrazovanje kao jednog od rješenja za izlazak iz teške gospodarske i društvene krize
".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.