Dačić u Tadićevom rukovanju s Thaqijem vidi zavjeru SAD-a: Neću vraćati mandat! Ili moja vlada ili novi izbori!

ODAVNO jedno "obično" rukovanje nije izazvalo toliko pompe i kontroverzi kao ono bivšeg predsjednika Srbije Borisa Tadića i kosovskog premijera Hashima Thaqija na današnjem Croatia Summitu u Dubrovniku.

> Povijesni trenutak: Boris Tadić i Hashim Thaqi se rukovali na kraju Croatia Summita

I dok su sudionici summita mahom pohvalili tu gestu i pripisali joj, možda bezrazložno i pretjerano, povijesni značaj, u Srbiji prve reakcije na ovaj Tadićev potez nisu baš pozitivne, a u kritici je prednjačio aktualni ministar unutarnjih poslova i vjerojatni budući premijer Ivica Dačić.

On je u startu konstatirao kako je za njega "velika enigma samo sudjelovanje Tadića" na summitu u Dubrovniku, jer je prije, dok je obnašao dužnost predsjednika Srbije, taj skup zaobilazio u širokom luku. Naglasio je kako iz toga proizilazi da je Tadić jednu politiku vodio kao predsjednik, a drugu kao lider opozicijske stranke, podsjećajući da je upravo prijedlog DS-a bio da Srbija ne prisustvuje skupovima na kojima sudjeluju kosovski dužnosnici.

"Tadić je dao legitimitet čovjeku koji je osumnjičen za umiješanost u trgovinu organima"

A s obzirom da je takva državna politika još uvijek na snazi, a koju je kreirao i DS, Dačić je Tadić pozvao da se izjasni kakvu politiku DS danas vodi prema pitanju Kosova. "Ovim se samo dao legitimitet Thaqiju, jer protiv njega postoje sumnje da je umiješan u trgovinu organima. Za mene je ovaj Tadićev potez stvarno enigma", rekao je Dačić, inzistirajući na tezi kako je Tadić bio u privatnoj posjeti i da se njegovi postupci više ne mogu vezati uz Srbiju.

Odgovarajući na pitanje bi li se sastao sa Thaqijem, Dačić je rekao da bi o tome razmislio ako bi od toga bilo koristi za Srbiju, ali da to sigurno ne bi radio kako bi "dobio aplauz sa strane". Dodao je kako je Tadić i do sada godinama imao prilike da se sastane s Thaqijem, ali da to nije učinio, zbog čega sada ispada da se DS različito ponaša kada je na vlasti i kada je u opoziciji. "Tko ovdje koga zafrkava, tko se s kim šali, neka se izjasni DS! Ovo je prevršilo svaku mjeru", odlučan je Dačić.



Dačić se boji da mu rade iza leđa i ne da mandat

Međutim, njegova galama ima i pozadinu, te se slobodno može reći kako se Dačić osjetio ugroženim. Odnosno, strahuje da mu se radi iza leđa. Naime, po kuloarima se priča kako je Tadić u Dubrovnik otišao na inicijativu pomoćnika američke državne tajnice za europska i euroazijska pitanja, Philipa Gordona, koji navodno vrši pritisak da se započnu pregovori s Kosovom. Srpski mediji su već objavili kako je izvjesno da SAD želi koaliciju Tadić-Nikolić, odnosno veliku koaliciju SNS-DS koja će voditi vladu, i da nikako ne žele da Dačić bude premijer.

Zbog toga Dačić u ovom rukovanju vidi veću stvar nego što zapravo jest. "Ako netko misli da je to dovoljno da se napravi velika koalicija, onda se vara jer ja nemam namjeru vraćati mandat. Ili će vlada biti formirana ili će se ići na nove izbore", odlučno brani svoju poziciju Dačić.


Dobrodošao potez, ali sa zakašnjenjem

Ni Tadiću nije svejedno, jer se nalazi u prilično kompliciranoj političkoj poziciji, koja je dodatno kompromitirana rukovanjem s Thaqijem. Upravo zbog toga je Tadić ekspresno pokušao smanjiti značaj te geste. "Što se tiče rukovanja sa kosovskim premijerom, ono nema neki povijesni značaj, ali je dobro da se predstavnici različitih naroda susreću, i predstavnici albanskog i srpskog. Dobro je jer imamo problem među nama koji moramo riješiti", rekao je Tadić u telefonskoj izjavi za Tanjug. Inzistira na tezi da je u Dubrovnik došao na poziv "svog prijatelja Zorana Milanovića".


Za Thaqija je ovo rukovanje naprosto - zakašnjeli potez. S njim se slaže i predsjednik LDP-a Čedo Jovanović, koji je kazao kako je "za regiju, za Srbiju i Kosovo, za naše narode značajan svaki politički gest koji relaksira odnose", ali je evidentno "riječ o zakašnjelom aktu koji bi puno veću težinu imao da se dogodio prije par godina".

Za stranku Nova Srbija Tadićevo je sudjelovanje na summitu neprihvatljivo. "Za Srbiju kao demokratsku državu vrlo je opasno i u suprotnosti sa Ustavom da je na međunarodnim skupovima umjesto predstavnika institucija države predstavljaju predsjednici stranaka, koji se očigledno još uvijek nisu pomirili sa izbornom voljom građana Srbije", navodi se u priopćenju te stranke.


Za analitičare Tadićev posjet summitu nije sporan

Srpski politički analitičari u principu su stali na Tadićevu stranu, te su složni kako njegovom posjetu skupu na kojem je bio i kosovski premijer ne treba davati prevelik značaj, jer on nema obilježje državničke, već "političko-privatne" posjete.

"Tadićevo prisustvo je neformalnog karaktera, jer je on sada samo predstavnik stranke, a ne države", rekao je Dejan Vuk Stanković, ukazujući da u tome nema ničeg kontroverznog ni spornog, prenosi Blic.

Profesor Predrag Simić smatra kako je "Tadić ovim posjetom zapravo samo želio naglasiti kontinuitet odnosa s Josipovićem i tako sačuvati ono što je između Zagreba i Beograda postignuto tijekom njegovog mandata".

Na anketno pitanje Blica "Je li rukovanjem s Thaqijem Boris Tadić prekršio dogovorenu državnu politiku?", čak 63,1 posto čitatelja odgovorilo je s "Da", dok njih 31,4 posto smatra kako nije.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.