DIP presjekao priču oko ustavnosti drugog kruga: Izbori su održani, rezultate smo objavili

Foto: FAH

ŠTO SE Državnog izbornog povjerenstva (DIP) tiče, drugi krug predsjedničkih izbora održan 11. siječnja bio je legalan i legitiman. Službeni rezultati bit će objavljeni čim se izbori ponove na biračkom mjestu broj 46. u Karlovcu, poručuju iz DIP-a u odgovoru na Indexov upit.

> Najavljena tužba Ustavnom sudu

> Ustavni sud odlučio još 1995.: Nevažeći listići se ne broje

> Kolindin tim poručuje Josipoviću: Narod je odlučio

> Josipović priznaje poraz, ali Ustavnom sudu može se žaliti i SDP

No, činjenica da se na jednom biračkom mjestu u Karlovcu izbori moraju ponoviti 18. siječnja ne može dovesti u pitanje pobjedu Kolinde Grabar Kitarović. Odmah nakon što se zadovolji procedura, DIP će objaviti i potpune službene rezultate izbora.

"S obzirom na upite koje Državno izborno povjerenstvo zaprima u svezi broja dobivenih glasova kandidata koji su sudjelovali u ponovljenim izborima (drugom krugu glasovanja), potrebnih za izbor predsjednika Republike Hrvatske, izvješćujemo da će Državno izborno povjerenstvo, nakon što se provede ponovljeno glasovanje na biračkom mjestu br. 46 u Gradu Karlovcu i time prikupljenih i obrađenih rezultata glasovanja sa svih 6.352 biračkih mjesta, odmah donijeti i objaviti Odluku o potpunim i službenim rezultatima izbora", stoji u zaključku donesenom na danas održanoj sjednici DIP-a.

Iz DIP-a također podsjećaju da su odmah 11. siječnja objavili privremene i nepotpune rezultate glasanja s obrađenih biračkih mjesta "na isti način na koji su bili objavljivani rezultati glasanja na svim do sada provedenim izborima za predsjednika Republike Hrvatske".

SDP-ovka traži nove izbore, Josipović se ograđuje

Priču oko moguće nelegalnosti pobjede Grabar Kitarović u drugom krugu izbora zakuhala je, podsjećamo, SDP-ovka Sandra Petrović Jakovina, pravna savjetnica Josipovićeve kampanje. Ona je u razgovoru za Index kazala da je pripremila tužbu Ustavnom sudu, od kojeg je željela zatražiti očitovanje o rezultatima drugog kruga izbora.

Naime, prema tvrdnjama Petrović Jakovina, Zakon o izboru predsjednika RH nije usklađen s Ustavom RH, koji ne spominje drugi krug i propisuje da je za pobjedu potrebna natpolovična većina glasova svih birača koji su izašli na izbore.

Josipović se od ovakvog tumačenja Petrović Jakovine ogradio priopćenjem koje je medijima poslao Ured predsjednika. U tom priopćenju Josipović podsjeća da je još u izbornoj noći priznao poraz, ali i naglašava da ne želi davati nikakve izjave kojima bi mogao utjecati na rad institucija nadležnih za kontrolu izbornog procesa.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.