Čović: Za dvije godine mogli bismo podnijeti molbu za punopravno članstvo BiH u Uniji

Foto: Hina

PRILIKA je tu i nikako ne bi smjela biti propuštena, sažetak je komentara koje u srijedu prenose mediji u Bosni i Hercegovini nakon odluke Vijeća Europske unije za opće poslove da 1. lipnja stupi na snagu Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) između EU i BiH, uz ocjene kako je riječ o najznačajnijem događaju za BiH od potpisivanja Daytonskog sporazuma kojim je okončan rat u toj zemlji.

> Sporazum o pridruživanju BiH Europskoj uniji stupa na snagu 1. lipnja

Sporazum, parafiran još 2007. godine, sve do sada bio je "na čekanju" zbog unutarnjih svađa u BiH i nesposobnosti njenih političara da ispune preduvjete na kojima se inzistiralo iz Bruxellesa.

Povijesni događaj

Član Predsjedništva BiH Dragan Čović je aktiviranje SSP nazvao povijesnim događajem, a optimistično je ustvrdio kako bi već za dvije godine ta zemlja mogla podnijeti molbu za punopravno članstvo u Uniji.

"Budemo li iskreno radili, odnosno ova vlast, negdje u 2017. godini mogli bismo kredibilno aplicirati za kandidatski status. To bi bila velika promjena i velik iskorak u odnosu na ovo što smo radili posljednih desetak godina", kazao je Čović kako ga citira "Dnevni avaz".

Za bosanskohercegovačke političare poput ministra vanjskih poslova Igora Crnadaka "odmrzavanje" SSP najvažniji je događaj još od potpisivanja Daytonskog sporazuma.

"Nadam se da ćemo svi zajedno imati dovoljno pameti i mudrosti da ne dopustimo da ovo postane neki novi 'Sejdić-Finci' problem", kazao je Crnadak aludirajući na višegodišnje bezuspješne pregovore o tome kako provesti presudu Europskog suda za ljuska prava o uklanjanju diskrinacije pripadnika nacionalnih manjina iz izbornog procesa.

"Prilika koja se ne propušta"


Izvjestitelj Europskog parlamenta za BiH Christian Dan Preda poručio je pak kako je prošlo vrijeme "usuglašavanja" te da je sada jasna obveza pred političarima u BiH da provedu reforme.

"To je prilika koja se ne propušta, jer EU još jednom dokazuje kako je posvećena praćenju reformi u BiH", kazao je Preda.

Aktualni ministar financija BiH Vjekoslav Bevanda istaknuo je kako tek slijedi ozbiljan posao i konkretni koraci, a bez toga stupanje na snagu SSP-a neće ništa značiti.

"Bilo bi suludo zbog budućih generacija propustiti ovakvu šansu", kazao je Bevanda.

Ujedinjenje prije ujedinjena

Visoki dužnosnik Stranke demokratske akcije (SDA) i zastupnik u državnom parlamentu Halid Genjac upozorio je pak kako bi prvi očekivani konkretni korak mogao biti taj na kojemu će se spotaknuti cijeli proces o kojemu se sada govori s toliko optimizma.

Genjac je zabrinut odnosnom političara iz Republike Srpske koji, inistirajući na zadržavanju što više ovlasti na entitetskoj razini, stvaraju zapreku reformama.

"Mislim da se ne vide znakovi promjene tog odnosa", kazao je Genjac "Oslobođenju", ističući kako stoga valja očekivati probleme.


U ovom je trenutku za BiH ključno odgovoriti na pitanje kako uspostaviti mehanizam koordinacije odnosa s EU i ispuniti zahtjev da ta zemlja s Bruxellesom pregovara "jednim glasom".

Glavni je problem u tome što sve razine vlasti žele sudjelovati u takvim pregovorima i pritom imati mogućnost blokiranja donošenja odluka za koje drže da im ne odgovaraju.

"Mehanizam kojega mi imamo i njegova primjena pokazali su da nije glavni problem u tehničkim pitanjima već je to donošenje političkih odluka", istaknuo je Genjac.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.